От следващата учебна година и третокласниците минават на целодневно обучение. Министерството на образованието може да осигури финансиране на занималнята на около 40 000 ученици, но кой ще я посещава зависи от решението на родителите и възможностите по места.

В 119-то училище в София занималня има от близо 10 години. Със средства от собствения бюджет в учебното заведение е организирано целодневното обучение на децата от 1 до 4 клас. В момента повече от половината от 450-те деца до 4-ти клас ходят на занималня.

"С всяка изминала година броят на желаещите родители нараства още повече, по различни причини. Едната е, че те са доста заети, а другата е, че така се осигурява едно гарантиране подготвяне на децата за следващия учебен ден. С това се обяснява всъщност нарастването на бройката", обясни Диян Стаматов - директор на 119 СОУ.

Отпускането на средства от държавата ще облекчи значително бюджета на това училище. Ще даде възможност и на други да въведат занималня за третокласниците. За да се въведе целодневно обучение за тях обаче е нужно училището да има необходимите санитарно-хигиенни условия, а и родителите да поискат децата им да са в класната стая по цял ден.

За въвеждането на занималнята за третокласници от новата учебна година са предвидени 5 милиона лева. Планирано е и увеличение на средствата за целодневното обучение на децата от първи и втори клас.