Полицията е по следите на десетки крадци, атакували домове в цялата страна по коледните празници. Само във Велико Търново печалбата им е над 7000 лева и накити на огромна стойност.

В апартамент в центъра на София пък почти няма необиран апартамент. Охранителни камери няма и никой не е виждал лицата на крадците.  

Полицията продължава безуспешно да ги издирва. Домът на Миряна преживява тази година два грабежа. Последният е преди броени дни.

„Първият обир е през балкона. Качили са се незнайно как. Отворили са прозореца с отвертки и са влезли през хола. Липсите бяха документални - взеха лични карти, часовници, слънчеви очила и бижута”, обяснява потърпевшата.

При следващия обир крадците влизат през прозореца на кухнята и взимат вещи, които са били намерени от полицията в заложна къща след първия грабеж.

„Най-лошото е, че влизат, докато спим, къщата е пълна. Разхождат се необезпокоявани и вероятно използват някакви спрейове, за да ни упоят. Няма как да не ни ги чуем четирима души”, убедена е Миряна.

По празниците един от най-големите удари на крадците е във Велико Търново и Горна Оряховица - 7000 лева, златни накити и телевизор са отмъкнати само от три адреса.

„Предполага се, че извършителите на тези деяния са различни. Не са едни и същи хора. За съжаление, не са задържани, работи се по така наречените горещи следи”, коментира  Христо Христов, зам.-директор на ОД МВР - Велико Търново.

От полицията съветват да не публикувате снимки и информация за местоположението ви по празниците в социалните мрежи. 

„Има определени хора, които вместо да празнуват, имат престъпни намерения и това е един ясен ориентир за тях. Призивът ми е да не оставят в жилищата си огромни суми пари и ценности, които са обект на внимание на крадците”, посочи Ивайло Величков -  началник на криминален сектор – СДВР. 

Извършителите на кражбите в дома на Миряна са все още неизвестни за полицаите.

„Те дойдоха, направиха си разпита, статистическата информация свършиха, поредният регистриран обир. Почти нищо не очаквам, евентуално да ми върнат пак слънчевите очила. Или би следвало да си купя нови”, отбеляза тя.

Внимавайте и за телефонни измами, защото дори и по празниците аломошениците не почиват, съветват още от полицията.