Основните проблеми в сферата на правата на човека в България са: дискриминация и нарушаването на правата на етнически малцинства и бежанци, както и унизително отношения към задържаните. Това сочи годишният доклад на Българския хелзински комитет (БХК) за 2015 г., който беше представен днес.

„През 2015 г. националистическите партии от неототалитарен тип в управлението на страната и в опозиция станаха основните източници на подбуждане към омраза, дискриминация и насилие спрямо ромите, мюсюлманите и бежанците. Подбуждането бе системно и обхвана както медии, така и други публични форуми.

Расистко подстрекателство се осъществяваше в редица случаи и от парламентарната трибуна. Тези действия останаха безнаказани и допринесоха за създаването на обстановка на непоносимост към определени етнически и религиозни групи, както и към бежанците”, заяви председателят на БХК Красимир Кънев.

От организацията напомниха за събарянето на ромски къщи в различни райони на страната, което по тяхна оценка е създало хуманитарна криза, застрашаваща здравето и живота на много хора, сред които и деца.

В същото време се предприе и рестриктивна политика по отношение на търсещите закрила и бежанците, бягащи от военни конфликти, отчитат още от неправителствената организация.

От БХК отчитат още, че положението в местата за лишаване от свобода, свободата на медиите и независимостта на съдебната власт остават теми, по които съществен напредък няма.

Дискриминацията спрямо етническите и сексуалните малцинства, жените, хората с увреждания и други уязвими групи граждани продължава да е широкоразпространена и слабо разпознавана и адресирана от властите, пише в годишния доклад на организацията.