Стотици българи участват в паравоенни патрули по границата. Иво Борисов от БНО „Шипка” е един от тях. Твърди, че не задържат бежанци, а само сигнализират властите

"Ежедневно се вливат доста хора и патрулите се увеличават, защото хората виждат неадекватното отношение на българското правителство, но и на цяла Европа", смята той.

Именно с подобен отряд у нас в района на Средец е обикаляла бившата зам.-председателка на ПЕГИДА Татяна Фестерлинг. Според добре известния и в ъндърграунда „ловец на бежанци” Петър Низамов-Перата, до месец в страната ни ще дойдат холандски националисти, които също ще обикалят по границата.

Въпросът за паравоенните формирования и помощта от Германия стигна и до парламента.

„Днес четем в медиите, че някакъв германец и някакъв холандец дошли тук да ловят мигранти на българската граница. Кой ще противодейства на това поведение?”, запита ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Премиерът Бойко Борисов пък се почувства предизвикан: "Дали ще дойде германец, не знам кой германец ще дойде да лови мигранти, не съм го чул. При 7000 задържани мигранти от българските власти и 400 каналджии, аз съм готов да се състезавам ,с която и да е страна в Европа, колко сме задържали".

Главният секретар на МВР Георги Костов пък подчерта, че полицията не дели доброволците на добри и лоши, а на такива които спазват закона и такива, които не го правят.

От Българския хелзинкски комитет апелира да се разгледа законността на организациите, с които Татяна Фестерлинг се е срещала у нас. "И естествено тя като е дошла тук с подобни намерения и даже е участвала в някакви сродни дейности, тя да бъде разпитана от българските правораздавателни органи", допълни председателят на БХК Красимир Кънев.