Спасяване на хора, помощ при овладяване на пожари, подкрепление за бедстващи селища – освен професионални спасители и пожарникари, в такива критични ситуации участват и доброволци.

Един от првите доброволни отряди в страната се сформира преди четири години в малка и бедна община на Северозапад. Към момента във Вълчедръм има 12 спасители, като повечето са преминали пълен курс на обучение.

Първата среща на Гриша Каменов с екипа е при пожар в дома му, когато пристигат като подкрепление на огнеборците със собствен противопожарен автомобил. Скоро след това същите доброволци - заедно с професионалните спасители - го изтеглят от тежка зимна блокада: „Аз усещах вече, че няма, няма накъде. (…) Замръзвам и си умирам, това е!"

Отрядът е на първа линия до основните спасителни групи и преди дни, когато изтеглят закъсал в преспите мъж с ампутирани крака. „Човек, който не го види с очите си, няма как да повярва и как да го разбере.", споделя Емил Янев.

Евгени Благоев е професионален спасител и отлично знае на какво са способни хората от този отряд: „Никога не сме били „те са доброволците, ние сме професионалистите". Ние сме работили заедно."