Варненският апелативен съд ще се произнесе в законовия срок от 30 дни по делото за убийството на студентката Хюлия Маджар от с.Белоградец, Варненско, съобщиха от пресцентъра на съда.

Жестокото престъпление беше извършено на 2 януари миналата година.

Днес втората съдебна инстанция се запозна с аргументите на протеста на Варненска окръжна прокуратура срещу присъдата на Варненския окръжен съд (ВОС), който призна вината на Иван Тодоров за убийството, извършено умишлено, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

В началото на април ВОС присъди 20 години "лишаване от свобода" за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му беше редуцирано до 13 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим. Общо 300 000 лева е обезщетението, което Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди.

Според държавното обвинение единствената възможна справедлива присъда за това жестоко престъпление е „доживотен затвор“, който да се редуцира, съгласно нормата на закона, с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години.

Тримата адвокати на родителите на убитото момиче, които представиха във въззивна жалба основанията на почерненото семейство за завишение на наказанието, настояват също за справедливост в името на закона.

Според тях ВОС е определил необяснимо ниска присъда, която не е мотивирана, не е обоснована и която не постига целите на превенцията, предвидена в закона.

Те се солидаризират с протеста на прокуратурата и настояват втората съдебна инстанция да определи най-тежкото наказание „доживотен затвор“ , след което да го замени с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години.

Алтернативно адвокатите поискаха делото да се върне за разглеждане от друг състав на ВОС.

Защитата на подсъдимия счита, че по делото липсват доказателства за проява на изключителна жестокост и че няма основания за налагане на „доживотен затвор“.