Съоръжението на писта "Мечи чал" в Чепеларе, където през февруари загина скиор, е незаконно. Това научи ексклузивно bTV.

В момента няма действаща наредба за безопасност на пистите. От самите концесионери зависи какво е състоянието на ски зоната и съоръженията - дали те са маркирани и обезопасени.

През февруари млад мъж се удари фатално в бетонна шахта, част от оръдие за сняг на пистата в Чепеларе. Според Строителния контрол въпросната системата за изкуствен сняг трябва да бъде премахната. Съоръжението няма разрешение за строеж.

Нещастен случай или?

На 14 февруари 28-годишният Данаил пада и се удря в бетонна шахта, част от оръдие за изкуствен сняг на "Мечи чал" в Чепеларе. Според концесионера, става въпрос за нещастен случай. Близките на загиналия скиор обаче имат съмнения за безопасността на пистата и съоръженията. Сами започват разследване.

„Няма обезопасена и необезопасена писта - има писта и баир! Оттам тръгнах, защото пистата е туристическа услуга, за нея плащаш, за съоръженията, а баирът е отишъл си свободно в планината и си се спуснал...”, подчерта адв. Веселина Кънчева.

Тя сезира и всички компетентни институции. Стига и до среща с министъра на туризма. Настоява докато проверките текат достъпът на туристи да бъде ограничен: „Не е ясно още колко шахти има, колко места, не е нормално докато текат проверките във времето, в което хората се пързалят да продължава да бъде изложен животът и здравето на хората в риск”.

Прокуратурата разследва случая. А "Мечи чал" продължава да приема туристи. Шахтата, в която скиорът се удари и загина е покрита с дебел сняг.

От фирмата-концесионер на пистата в Чепеларе заявиха за bTV, че докато текат проверките няма да коментират.