Паметникът пред Националния дворец на културата ще бъде премахнат. Столичният общински съвет реши на мястото на монумента „1300 години България" да бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк.

С 42 гласа „за" и 3 „против" в четвъртък беше решена съдбата на паметника, който от години се руши пред НДК. Архитектурно-монументалният комплекс „1300 години България", открит преди 33 години ще бъде демонтиран, а скулптурните пластики ще бъдат дадени за съхранение на музея за история на София.

Снимка: bTV

На тяхно място трябва да бъде създаден мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове. Паметните плочи са били на това място, мемориалът е открит през 1934 г., а последните части от него са били разрушени при строежа на НДК.

Решението за промяната имаше и поддръжници, и противници. Още преди заседанието на общинарите в кметството дойдоха хората, които настояват за възстановяването на войнишкия мемориал - и тези - поддържащи оставането на паметника „1300 години България".

„Паметникът е бил построен в памет на над 3 000 загинали войници и офицери по време на войните за свободата и независимостта на България. Бих повдигнал и идеята не само мемориалният комплекс, ами и да се възстанови и арката на военния район, който беше там, защото тя също е архитектурна ценност”, коментира генерал-майор Петко Драгоев, зам.-председател на Столичния съвет на офицерите и сержантите от запаса.

Снимка: bTV

Според творческите съюзи на архитектите и художниците вместо да бъде демонтиран сегашния паметник трябва да бъде възстановен. „За мен това е един шедьовър на изобразителното изкуство, който за съжаление не може да бъде оценен заради вида, в който е в момента”, смята председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.

В защита на паметника „1300 години България" бяха и съветниците от БСП. „Не може една историческа несправедливост, която е настъпила с премахването на мемориалните плочи, да бъде подменена с друга историческа несправедливост”, заяви председателят на групата общински съветници от БСП Милка Христова.

Снимка: bTV

Все пак премахването бе прието почти единодушно. „В този си вид мемориалът „1300 години България" не може да остане. При всички положения там трябва да бъде направена промяна и най-добрата промяна за нас е възстановяването на историческата памет на София, а именно войнишкия мемориал”, настоя общинският съветник от ГЕРБ Орлин Иванов.

Очаква се демонтажът на мемориала да започне съвсем скоро.

Снимка: bTV

Пред столичните общинари остава и още едно решение - къде да бъдат преместени фигурите от паметника „1300 години България". Според проучване над три-четвърти от населението на София подкрепя възстановяването на войнишкия мемориал на мястото на паметника.