Пенсионната възраст трябва да се определя като функция от продължителността на живота, защото трябва да има някакъв обективен показател. Така ще стигнем до число, по което никой няма да спори, обяви в „Лице в лице” председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов след днешната среща нат тристранката по предложената от социалния министър Ивайло Калфин пенсионна реформа.

По думите на Манолов това е била първата среща от финалния етап за постигане на промените, като има много неща, по които синдикати, работодатели и министерството да се разбират.

Той каза, че не приема възрастта за пенсиониране по предложената реформа. Не приема и това, мъжете и жените да се пенсионират на една и съща възраст. Трябва да има някакъв обективен показател, смята синдикалистът.

Председателят на КТ „Подкрепа” каза, че все пак на тристранката има и теми, по които е постигнат компромис и един от тях е нуждата от промени в пенсионирането на служителите от сектор „Сигурност”.

Освен това и бизне, и профсъюзи са се съгласили, че трябва бързо да се работи при инвалидните пенсии. „Всички страни сме съгласни, че трябва да продължим да развиваме триклонната пенсионна система”, посочи още той.

Ако не бъдат постигнати исканията на синдикатите са много възможни протести, обяви Димитър Манолов, като подчерта, че вече се чуват подобни намерения в някои от секторите.

Вижте целия разговор във видеото: