Половин милион флаери посрещат шофьорите на тирове на българо-турската граница. В тях има съвети как да обезопасят камионите си срещу нелегален превоз.

Повече от 300 са нелегалните мигранти задържани у нас в тирове през 2016 г. Според данните на МВР в повече от половината от случаите, когато освен стока, в такива камиони се превозват и нелегални мигранти, шофьорите не знаели за това.

Снимка: Таня Илиева

Така с превантивна цел Гранична полиция раздава флаери със съвети на български, английски и турски как шофьорите на ТИР да обезопасят каросериите си за да не окажат неволно трафиканти на нелегални мигранти.

Според Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища, които стоят зад брошурите, флаерите ще са изключително полезни в превенцията. Зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов обаче е на мнение, че паркингите трябва да станат по-сигурни и така проблемът ще се реши.

От МВР увериха,  че не са участвали във финансирането  за отпечатването на флаерите, а само в раздаването им на български и чужди водачи.