Масови фалити на университети до година-две, ако няма реформа – това очаква финансовият министър, след като държавата вече спаси вуза във Велико Търново с милион и половина лева.

Предупреждението е отправено на заседанието на кабинета миналата седмица, става ясно от стенограмата. Горанов и двамата вицепремиери – Томислав Дончев и Меглена Кунева - са категорични, че реформата, която започва е крайно належаща.

Това е така най-малкото заради демографската ситуация и намаляващият брой студенти. Учениците, които са завършили училище през 2010 г. са били 70 500, през 2015 г. - 53 300.

Снимка: bTV

На този фон се увеличава броят на университетите. Сега те са общо 51 - държавни и частни. Специалностите, които се учат, преди 20 години са били 200, сега са над 700.

От образователното министерство обясняват, че от новата академична година правилата се променят. Приемът  е намален с 15 на сто.  Държавата ще преценява дали да финансира програми за оптимизация на университетите  - включително сливането им.

Снимка: bTV

"Вузовете трябва да преосмислят своите стратегии, виждания за бъдещо развитие и на базата на това да вземат сериозни мерки за оптимизиране на структурите", подчерта Мария Фъртунова от МОН.

Качествени, приоритетни и защитени специалности

Финансирането също ще става по нов начин - 25 на сто от субсидията ще е на база качество на образованието.

До 2020 г. този процент ще скочи на 60.

Кабинетът вече прие списък с приоритетните специалности, върху които ще съсредоточи субсидиите. На обществено обсъждане сега е списъкът със "защитените специалности" - за тях ще се дават по 15 хиляди лева допълнително на студент.

Не е изключено да се въведе и нещо като мораториум върху разкриването на нови структури, ако съдим от стенограмата на заседанието на кабинета.

Произвеждаме безработни висшисти

Университетът във Велико Търново беше спасен от кабинета с милион и половина лева. В замяна предстои сериозна реформа, включително съкращаване на персонал в пенсионна възраст. Дълговете бяха натрупани и заради съмнителни договори по обществени поръчки и голям брой часове труд.

„Средствата ще бъдат използвани за заплащане на труда на преподавателите и служителите. Ще има, разбира се, и малко средства за капиталови разходи", посочи ректорът проф. Христо Бонджолов.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев твърди, че и други университети имат финансови затруднения. Не казва обаче кои. Съгласен е, че реформите са нужни: "Не може да имаме специалности, които не са търсени, но от тях се произвеждат, образно казано, безработни висшисти, да продължим да ги поддържаме."

Според студентите реформите ще дадат ефект след време, а спасяването на вузовете трябва да стане сега.

"За да не се стигне до ситуация като Великотърновския университет и с други смятам, че една допълнителна финансова инжекция би била подходяща в момента", коментира председателят на Студентския съвет на Софийския университет Васил Силяновски.