Няма недостиг на кръв за преливане, а дефицит от групите „0” и „А”. Това каза в студиото на „Тази сутрин” доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

По думите му десетки операции в момента са отложени заради кръвния дефицит.

„Отложили сме сърдечни операции. Десетина ставни операции в Горна баня,” каза доц. Андреев. Една отложена операция има в болница „Света Анна” и две в „Света Екатерина”. До момента няма откази за операции на деца.

От 9 до 12:00 часа в Министерство на здравеопазването ще бъде открит пункт за безвъзмездно кръводаряване.

Следобед от 13:00 часа пункт за кръводаряване ще бъде открит и в централата на Българския червен кръст.

Акцията е във връзка с недостига на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О в лечебни заведения в София и в Западна България. Желаещите могат да дават кръв и в Благоевград, Кюстендил, Лом, Враца.

На ден Центърът по трансфузиология обслужва 18 болнични заведения в София. 150 литра кръв са необходими в страната всеки ден, в столицата - около 70 литра.

„В момента има кръв, но количествата не трябва да падат под задължителния резерв,” посочи доц. Андреев.

При липса на кръв, центърът се обръща към редовни кръводарители, но в момента недостигът е голям, каза още неговият директор.

Два дена отпуск се полагат на кръводарителите у нас. В някои страни стимулите предвиждат дори намаление на картите за градски транспорт, посочи доц. Андреев.