За дефицит на животоподдържащ медикамент за терапия на хроничен хепатит Б, предупредиха пациентски организации. Те подадоха сигнал до bTV, че през последните два месеца десетки болни не намират лекарството в аптечната мрежа.

Медикаментът се плаща изцяло от Касата и с него се лекуват около 800 българи. Той се получава в аптеките със специален протокол. На свободния пазар една опаковка струва 587 лева.

До края на януари тази година законът даваше право на Агенцията по лекарствата да забранява износ на медикаменти от страната, ако това ще причини недостиг и би застрашило живота на българските пациенти.

Конституционният съд обаче отмени този параграф в края на януари, с мотива, че противоречи на европейския принцип за свободно движение на стоки.

С липсващото хапче започва денят на 800 българи с хроничен хепатит Б. Един от тези пациенти е Силвана Лесидренска.

„Чисто психически е много затормозяващо ти да се чудиш ще го има ли това лекарство или няма да го има. В моя случай двама членове на семейството са на това лечение”, казва жената.

Професор Красимир Антонов лекува пациенти с хепатит вече четвърт век. Само в клиниката на болница „Св. Иван Рилски”, от хапчето зависи терапията на 600 души.

„Когато пациентът прекрати по една или друга причина приемът на медикамента, вирусът започва да се размножава, болестта се връща със страшна сила и в 10 до 15% от случаите се развива остър хепатит, при което черният дроб буквално се смила”, обясни проф. Красимир Антонов.

Фирмата, която внася лекарството у нас, също получава сигнали от разтревожени пациенти. Изчислява количеството, с което зарежда аптечните складове, според броя на пациентите, които им подава Здравната каса.

„Даже си позволяваме да даваме едно количество, което е малко по-голямо, но да е буфер за техните складове”, обясни управителят на фирмата-вносител Атанас Атанасов.

Според Тошка Иванова, член на УС на пациентско сдружение „Хепактив”, най-големите съмнения са за реекспорт.

Реекспортът или така нареченият паралелен износ е когато лекарства, които са внесени у нас, могат да бъдат купени от търговци на едро и изнесени в други страни от Евросъюза. Заради разликите в цената печалбите понякога стигат до 4 цифрени числа.

От Агенцията по лекарствата коментираха за bTV, че недостиг на даден медикамент може да има не само заради паралелния му износ. Ще настояват обаче да бъдат изработени ефективни механизми, които да пречат животоподдържащи медикаменти да изчезват от пазара. В момента Здравното министерство готви такива законови промени.