7 златни, 8 сребърни и 8 бронзови медала спечелиха българчета с ментални проблеми на Европейски игри за младежи с увреждания Emil Open. Състезанието се провежда за девети път в Бърно, Чехия. А нашият отбор, воден от Слав Петков, участва за втори път, след миналогодишното си също блестящо представяне.

Българският отбор

Георги Кичев завоюва две златни титли - на 200 м гладко бягане и на дълъг скок, с гордост сподели майка му Боряна за Ladyzone.bg. Боян Вандов взе сребро на 50 м гладко бягане и на хвърляне на малка топка и зарадва с постиженията си своята майка - Борислава. Габриела Тагарева се окичи с бронз на тласкане на гюле и сребро на 50 м гладко бягане. Талал Каладжи донесе титли при скок от място и 50 м гладко бягане. Два бронзови медала получи и Виктор Караджов.

Георги Кичев

Българските представители в отборната игра „Боче” се отличиха със сребро. А в генералното класиране Бълария е на трето място след Полша и Чехия, които са лидер, освен домакин на спортното събитие. И зад този голям успех на нашите младежи стои Слав Петков, основател на първата елитна спортна школа в България - Special academy, както и председател на Балканската Федерация „Адаптирана физическа активност” – ФАФА, която развива спорт за хора със специални образователни потребности.

Не трябва да се подценява и работата на треньорите, мотивацията на младежите и подкрепата на социалните работници, преподаватели и родители. 

Боян Вандов взе сребро на 50 м гладко бягане и на хърляне на малка топка

Дни преди спортните игри в Бърно, Слав Петков беше убеден в добрата подготовка на възпитаниците си. Самият той е спортист, израснал в семейство на спортисти. Снимките на майка му, която е била състезател по лека атлетика, и на баща му – донесъл титли за България в борбата, стоят на видно място в НСА, която е завършил. Слав дори е проходил в салона по физкултура. А спортът го е научил на дисциплина и хигиена. Винаги е работил за развитието му и мечтата му е била да се занимава с това. След като спира като активен състезател – бил е лекоатлет, баскетболист в „Локомотив”, тренирал е борба в „Левски”, по време на следването си записва магистратура „Адаптирана физическа активност”.

Повече за дейността на Слав Петков можете да научите от интервюто с него в Ladyzone.bg: