Деца от цялата страна с тежки усложнения от грип са приети в детските хирургия и реанимация на „Пирогов”, съобщиха от болницата.

Преди 3 седмици детето на Адриана Мичева вдига висока температура, появява се и кашлица. Лекарят изписва сироп и капки за нос, но състоянието бързо се влошава. В първата болница в София, в която семейството отива, ги преглеждат и изпращат в Пирогов.

"Когато видяха снимката и прегледаха детето  ни казаха, че имаме 5 минути да стигнем до Пирогов, тъй като детето е в много тежко състояние, а тук има интензивно лечение", обясни тя.

Лекарите констатират, че детето е с усложнение от пневмония. 12 дни е в реанимация, но вече е добре. И е настанено в клиниката по детска гръдна хирургия.

За последните 10 дни, 10 пациенти с тежки усложнения са попаднали в детския комплекс на "Пирогов". Най-малкият пациент е на 6 месеца, най-големият е на 16 години.

Лекарите съветват родителите да наблюдават състоянието на децата си и ако нещо ги притеснява, задължително да се обърнат към специалист.

"Така наречените обикновени вирусни настинки са коварни, когато продължават симптомите да се обърнат към съответните специалисти", съветва доц. д-р Христо Шивачев, началник на клиниката по детска хирургия в "Пирогов".

Адриана благодари на лекарите и с нетърпение очаква деня, в който ще ги изпишат от болницата.