Започва обновяването на Спешната помощ у нас. Със 170 милиона лева ще бъдат модернизирани спешните центрове и ще бъдат купени нови линейки. Това съобщи в Пловдив заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Вече е започнала и нова практика всеки спешен медицински център в страната да докладва в Министерството на здравеопазването всички случаи, в които има отклонение от изпълнението на заповедта пациентът да бъде транспортиран до най-близкото лечебно заведение, имащо компетентността да окаже необходимата медицинска помощ.

Всяка седмица спешните центрове ще докладват изпълнението на всички повиквания, при които са осъществени хоспитализации по специална таблица, а при всяко отклонение ще се попълва и допълнителна информация защо е направено това.

Скоро национален консултант ще посети на място всички спешни центрове, за да се прецени от какво се нуждаят.

В Пловдив д-р Ваньо Шарков откри обновените хирургичен блок на клиниката по урология и интензивен сектор към неонатологичното отделение на МБАЛ "Пловдив" на стойност 700 000 лева.

На церемонията присъстваха областният управител Здравко Димитров, директорът на МБАЛ "Пловдив" д-р Георги Йорданов и председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Георги Кръстев, посочва БТА.