Държавата започва да плаща скъпи консумативи за модерно лечение на инсулт и на мозъчни аневризми. Процедурите обаче ще се извършват само в четири болници.

В реанимацията на университетската болница "Св. Анна" и в момента се лекуват пациенти, които са прекарали инсулт. Това е едно от лечебните заведения, които ще бъдат финансирани от Министерството на здравеопазването за съвременно лечение на мозъчно-съдови заболявания.

Диагнозата, която променя живота на Анелия Иванова, е поставена преди пет години - силно наплетено кълбо от съдове с много по-тънки стени, които лесно се спукват и кървят. Трябва й скъп консуматив.

„Десет хиляди пое Касата, другите 25 хиляди чрез приятели, познати, заем - за първата заем имам, банков кредит”, казва Анелия.

В подобно положение са десетки българи. Затова министерството реши да доплаща разликата, ако операцията се извърши в 4 болници- „Св. Иван Рилски”, „Пирогов”, варненската "Света Марина" и столичната "Света Анна". Последната ще бъде финансирана и за модерно лечение на инсулт.

„В тази зала конкретно се минава през съдовете на болния с едни микроскопични тръбички и се изсмуква тромба, който запушва и не дава възможност на кръвта да оросява мозъка, т.е. не се дава възможност да се умъртви мозъкът”, поясни д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Анна".

До месец интервенцията ще се прилага в специализирано звено за модерно нервнохирургично лечение. Досега е приложено на 15 пациенти, но консумативите са били за сметка на болницата - между 10 и 20 хиляди лева на процедура.

„Идвате парализиран, или идвате без да говорите или идвате обезумял и си тръгвате същият човек, както преди да се случи инсултът”, посочи доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Св. Анна”.

Интервенцията е възможна само при част от пациентите. Ключово за успеха е терапията да бъде приложена до шестия час, но министерството ще я плаща само в други 4 болници - освен "Света Анна", "Пирогов" и "Света Марина" и пловдивската "Свети Георги".

„Целта ни е да разширяваме кръга на тези лечебни заведения, но това е свързано със снабдяване с апаратура, трупане на опит”, отбеляза зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков.

До края на годината министерството е отделило за двата вида консумативи 2 милиона лева.

Министерството на здравеопазването има готовност да започне да плаща за такъв тип лечение веднага.