Борислава Вандова и Веселка Тодорова са майки, които не се молят, а действат и винаги търсят най-доброто за своите деца, които са с увреждания. Първо Борислава, а след нея и Веселка намират пристан в първата елитна спортна школа у нас за такива деца, основана от Слав Петков. Той е и председател на Балканската федерация „Адаптирана физическа активност” – ФАФА, която развива спорт за хора със специални образователни потребности. Борислава също е част от управителния й съвет.

Нейният син – 14-годишният Боян, със Синдром на Даун, донесе 2 сребърни медала от Европейските игри за младежи с увреждания Emil Open, които се проведоха за девети път в Бърно,Чехия в средата на септември.

Снимка: личен архив

Ladyzone.bg писа за успеха на българския отбор, който се върна с 23 медала. Но не за спортните постижения на децата си говорят Борислава и Веселка – майка на 16-годишния Виктор, който е с епикриза: „хиперактивно дете, с изоставане в речевото развитие и разстройство на концентрацията”. Двете жени споделят опита да си родител на дете с ментален проблем, както и съкровени спомени, свързани със съдбовни решения и избори. Засягат и темата за спорта,обучението и коронавируса – кошмар за децата с увреждания, особено за тези с аутизъм.

Борислава и Веселка са категорични, че общуването между деца с различни дефицити, е задължително, както и че изолацията заради коронавируса е огромен шок за тях.

"Особено за децата аутисти тази изолация беше страшна. (...) При аутистите всичко е черно и бяло, те не са социални. И тук е мястото да кажа, че държавата ни взе мерки срещу коронавируса, което е хубаво, но за децата с проблеми това, че ги караш да правят неща, които те не разбират, е огромна тежест. За тях е проблем всяко различно нещо. Така че коронавирусът ескалира при тях в голям шок, че няма да се виждат. Чуваха се по телефона, но нямаха истински контакт. С времето започнахме да излизаме с Боян, идвахме в центъра и той копаеше градинките, почистваше, косеше тревата, което обожава да прави. Другите деца също идваха, като Слав беше направил график, за да не се събират заедно. Положителното за мен в тази пандемия е само едно - че едва като започна да учи от вкъщи той, аз разбрах колко много знае и може", споделя Борисалава.

Снимка: личен архив

Според нея едно от най-важните неща, които държавата ни подминава по отношение на децата с увреждания е това, че "се неглежира заниманието им със спорт".

"У нас се набляга на арт терапията, която и тук в центъра се провежда. Но едно дете не може да седи само на едно място. То трябва да прави всичко, което правят децата в норма. Съгласна съм, че фината моторика е важна за развитието, но за повечето аутисти е необходимо движение, за да изразходват енергията си, особено като са тийнейджъри", смята още майката на Боян.

Цялото интервю на двете майки и техните лични истории можете да научите от материала на Ladyzone.bg: