Хората, които не са успели да стигнат до работните си места заради снега, няма да останат без надник. Работодателят им дължи обезщетение.

Снегът обърка плановете на много от хората в Силистренска област. Влакът за София е спрян, автобуси не се движат. Веселина Стоянова не може да стигне до столицата, където е погребението на брат й. "Ами какво да направя? Няма никакъв изход. Няма автобус, няма влак, нищо няма, остава да чакам”, каза тя.

Община Дулово обяви бедствено положение заради непроходимите пътища.

В шивашка фирма работят 250 души от 19 населени места. Днес никой не успял да стигне до работа и предприятието е спряло.

"Налага закъснения в производството, неизпълнение на поръчките, изобщо не е благоприятно за нас, ние сме производствено предприятие и трябва да произвеждаме", обясни Нурхан Мухарем, собственик на фирмата.

Работодателят обаче дължи на хората 50 на сто възнаграждението за това време, но не по-малко от 75 на сто от минималната заплата. За целта работниците трябва да представят документ, че районът е бил в бедствено положение.

Снимка: bTV

Това трябва да е служебна бележка от кмета или от Общинския съвет.

Хората, които са участвали в спасителни акции по време на бедствието, трябва да получат цялото си възнаграждение, нищо че не са били на работа. Ако във фиша със заплатата това не е отразено, може да сигнализирате на инспекцията по труда.