Каква вода пият децата ни не само вкъщи, но и в детските градини? Преди дни стана ясно, че в част от детските заведения е получено писмо, в което се казва, че по закон бутилираната вода се води „храна” и не може да се внася от родителите в детските градини.

Според министерството на здравеопазването единствено и само директорите биха могли да сключват договори и да отговарят за използването на бутилирана вода и то само ако чешмяната не става за пиене.

На пазара се пускат минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 милиграма за литър, която е неподходяща за всекидневна употреба от деца под седем години.

Не се препоръчва и многократното използване на пластмасови бутилки поради риск за здравето на малчуганите.

Там, където здравните власти не са издали забрана за използване на питейна вода, занапред тя трябва да се пие.

Ако директорът все пак разреши да се използва бутилирана вода, за закупуването и съхранението ѝ ще трябва да отговаря детското заведение.

Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве” към Здравното министерство, е категоричен, че не са издавали забрана да се пие минерална вода. „С писмото обърнахме внимание, че в населените места, където качеството на питейната вода е добро, няма необходимост да се използва бутилирана вода”, казва той.

В същото време Надежда Дерневска, която е директор на детска градина „Марица” в Пловдив направи бърза сметка, че ако директорът осигурява минералната вода, това ще коства около 15 хил. лв. от бюджета на детското заведение. „Ние нямаме такива пари”, допълва тя.

Жана Величкова, която е председател на Асоциацията на производителите на бутилирана вода е категорична, че техните продукти не са вредни за здравето по никакъв начин и минават през пречистване. „Изворните и трапезните води нямат никакво ограничение за потребителите”, категорична е тя.

В същото време директори на детски градини се чувстват с вързани ръце, защото ще трябва да похарчат голяма част от парите за минерална вода, а родителите – недоволни, защото на места смятат, че водата от чешмата е негодна за пиене.

Повече вижте във видеото: