Близо 30 вида опасни фойерверки са били изтеглени от българския пазар, съобщи Мирослав Йотов от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Агенцията извършва проверка на пиробатерии, фойерверки и подобни продукти, които се предлагат на пазара. До момента са проверени 186 продукта.

Конфискувани са още електрически гирлянди и играчки, дори фонтани за торта, които не съответстват на изискванията за безопасност.

Всички несъответствия със стандарта, включително липсата на инструкции и описания, носят потенциална опасност за потребителите, каза Йотов.

Въпреки това пиротехническите батерии, римските свещи и ракетите са сред най-търсените изделия за Коледа и Нова Година. Всички те са в позволените за масова употреба категории. Продажбата им обаче е ограничена за деца, защото може да бъдат опасни, ако не се спазват инструкциите за употреба.

При покупка трябва да се следят сроковете на годност, както и наличието на маркировка за безопасност.

Вижте повече във видеото:

Съществена промяна в цените на пиротейническите изделия тази година няма, отчете Дима Савова, управител на фирма за такива продукти.

Тя препоръча да се купува пиротехника и фойерверки от регламентирани места, където продавачите са подготвени.

В разгара на коледно-новогодишните празници излизат и мними търговци, които продават фойерверки с неясен произход, предупреди тя.

Вижте във видеото как трябва да боравите с фойерверки и пиротехника:

Ако си мислите, че е лесно и няма за какво да внимавате при използването на пиратки, бомбички и фойерверки, вижте следващото видео от куриозни ситуации (спестихме ви тежките инциденти):

Вижте и най-впечатляващите и скъпи светлинни шоу спектакли по света, станали част от Световните рекорди на Гинес: