От началото на следващата седмица започва раздаването на храни за социално слаби. В област Добрич право имат над 7 500 души. От Червения кръст вече зареждат временните пунктове, в които ще бъдат раздавани хранителните продукти.

За шеста поредна година храни от интервенционните запаси на ЕС се разпределят за социално слабите у нас. Програмата се изпълнява на два транша, като първият започва на 7 октомври и приключва в края на месеца.

„През първия транш ще се раздават 10 вида продукти с общо количество 25,150 килограма на стойност 48,12 лв.", посочи д-р Артюн Еринозов, директор на БЧК Добрич.

Ориз, брашно, вафли, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, мед и картофено пюре ще получат социално слабите, като Тодора Димова от добруджанското село Крушари. Самотната жена получава пенсия от 150 лева и трудно преживява с тях.

„Какво си купувам-ток, телефон, вода плащам, плащам и кухнята, лекарства взимам и пари няма накрая", описва разходите си тя.

Тодора и миналата година е получила пакета с храни. Разказва, че й стигнали за цяла година, тъй като през седмицата й носят храна и от социалния патронаж.

„Хубаво е, всичкото е хубаво, много съм доволна, всичкото е хубаво, добре е. Те, които се оплакват имат много и затова се оплакват. Пък аз нали виждаш бедничка съм,каквото има, такова и съм доволна", каза Димова .

„Двете нови категории, които са включени през 2013 година са лицата, които не са получили помощи за отопление и им е било отказано поради размера на дохода, но тези лица са с доход, който е на линията на социалната бедност", посочи Еринозов. През тази година храни ще получат повече хора.

Същото е условието и за ветераните от войните.