Турция официално потвърди, че жертвите на атаката в провинция Идлиб в Сирия са убити с химическо оръжие. 13 от жертвите са роднини на лекар, който живее в Бургас и е женен за българка.

Ракетата с токсичен газ пада пред къщите на двете сестри на д-р Назем Юсеф в родния му град Хан Шейхун.  

„Убиха сестра ми Хънт, убиха двамата й сина, жената на малкия син и шестте внуци на сестра ми. От това семейство не остана нито един", разказва мъжът.

Времето на атаката било избрано неслучайно - рано сутринта, когато духа вятър и пораженията да са възможно най-големи: „Сестра ми е загинала, тя е била будна - става да излиза, загива на вратата и пада. Големият син - фармацевт, по същия начин. Те ако знаеха, щяха да взимат лекарства, които да неутрализират този газ. Хората, които са тичали да спасяват тези хора, за съжаление, понеже този газ няма мирис, те разбират, че вече има газ, след като почват да падат хората, един по един".

По негова информация жертвите са не 58, а 90. „След този удар с ракетата, осем руски самолета бомбардират Хан Шейхун и болниците. Те искаха този акт да го няма, защото нашият режим е винаги така - удря и след това изтрива всичко", казва лекарят.

Появилите се твърдения, че нападението е инсценировка, също обяснява с методите на Башар Асад: „Гробовете на моите сестри, и на моите племеници, и на моите внуци седят. И ги има! Спрете! Стига толкова! Стига толкова убийства!"

Още от разказа на доктор Юсеф – в „Тази сутрин”

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!