Бунт в дома за временно настаняване на чужденци в Пъстрогор. Кандидатите за бежанци се оплакват от системен тормоз и насилие от страна на охраната. В дома в момента върви проверка и ако обвиненията се докажат, ще има уволнения.

Недоволството в дома ескалирало, след като охранител поискал да спре сирийка да напусне институцията. По думите на потърпевшата, направил го доста грубо и като доказателство тя показва посинената си ръка.

„Исках да отида до града. Стоях тук на един стол, дойдоха и ми казаха - Махай се, махай се, и почнаха да ме бутат без причина”, казва Нермин Алдаруиш.

Чужденците разказват, че насилието в домове от този тип било практика. „Преди един месец полицията преби брат ми. Два пъти го преби. Преди два дни сестра ми стоеше тук и беше пребита също. Тя не искаше да стои на слънцето, но те я изгониха с бой”, споделя Мохамед Шамсадени.

„Когато дойдоха да правят интервю с мен, големият шеф ми каза - Не казвай, че има проблеми, всичко е наред тук. Ако разкажеш за някакъв проблем, ще имаш проблеми”, допълва и друг бежанец – Басир.

По случая върви вътрешна проверка, но още преди приключването й от ръководството са категорични, че тук никой не бие.

„Няма до сега установен случай на насилие от охраната към настанените чужденци, търсещи закрила в транзитния център. Значи не мога да дам конкретен отговор по оплакванията им, докато не се провери случаят”, коментира Антон Илиев - директор на център „Пъстрогор”.

Центърът е временен дом за нелегалните емигранти, поискали статут на бежанец у нас. До приключване на процедурата обаче минават месеци, а понякога година. През това време чужденците живеят тук при свободен режим, но имат вечерен час. В момента домът е препълнен.