Не е новина, че българското здравеопазване боледува. Всяка година милиони левове от нашите пари поемат в мистериозни посоки. Повечето обвиняват системата, но както всяка система и тя зависи от хората в нея.

Приватизация отвътре, прикрит договор за наем и индикатори за измама, необяснимо въздействие – това са фрагменти от вътрешния одит, направен във Военномедицинска академия от Министерството на отбраната в средата на миналата година. И по-специално от заключенията на проверката, засягаща взаимоотношенията между ВМА и една частна фирма.

След като bTV излъчи репортаж с разследване по темата в четвъртък, в петък министерството официално публикува и доклада си.

Дружеството „Групова практика за специализирана медицинска помощ Дерма Прим МК” ООД работи на територията на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия. Взаимоотношенията между частната фирма и голямата държавна болница открехват завесата към проблема с българското здравеопазване и изпълват с конкретно съдържание клишето за боледуващата система.

Вглеждайки се внимателно в стотиците страници на проверката, откриваме любопитни неща. Всичко започва през 2004 г., когато ВМА и „Дерма Прим” сключват договор за медицински услуги. Тогава началник на Военномедицинска академия е генерал Стоян Тонев. Дерматолог по специалност. Днес, на върха в българското здравеопазване, председател на ресорната парламентарна комисия, депутат от ГЕРБ.

„Няма право на доболнична помощ, на джи пи-та. По този начин болницата в момента се лишава от 12 милиона лева. Ако няма такива договори с тези фирми, тогава освен загубата на средствата се получава още един момент, лекарите на военна болница отиват да работят извън болницата”, казва ген. Тонев

Ето какво обаче установява вътрешният одит. Приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 милиона лева. А разходите са за повече от 12 милиона лева. Казано с прости думи - през последните 7 години разходите на клиниката по дерматология надвишават приходите с милиони лева.

Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.

Според ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма Прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.

С допускането на възможността за съвместяване на дейността на Клиниката по дерматология и „Дерма Прим” ООД са създадени условия на частната фирма за свободен достъп и ползване на цялата медицинска апаратура и всички ресурси на Клиниката, без основание.

Наличните отчети не съдържат достоверна информация за размера на разходите, извършени от „Дерма Прим” при ползването на медицинската апаратура, а само брой на обслужени пациенти от частната практика. Съдържащата се в отчетите информация не е обвързана с никакви форми на контрол от страна на ВМА, констатират от министерството на отбраната.

„Самият одит, по собствена инициатива, даде проверката на министерството на здравеопазването, на прокуратурата, на инспектората и на АДФИ”, казва ген. Тонев и допълва, че и трите институции са установили, че няма никакви нарушения.

Всъщност началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина. Специализирала е в Германия, Швейцария, Франция, Съединените щати. Генерален секретар на Европейското дружество по лазерна дерматология. Тя притежава 84% от „Дерма Прим” - фирмата, чиито разходи, според министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която тя ръководи във Военна болница.

Тоест, както пише в доклада, разходите на тази фирма са отчетени като разходи на ВМА. Бюджетът на болницата идва от бюджета на Министерството на отбраната, който идва от нашите данъци.

Професор Мирослава Кадурина даде писмени отговори и на този етап не застана пред нашата камера. В писмото, което ни изпрати, тя прилага решение на комисията за конфликт на интереси от август 2014 г.

„Според което „Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е прекратила производството по сигнал против ръководител на Катедра дерматология и венерология към ВМА, проф. д-р Мирослава Кадурина”, гласи решението.

Одитният доклад на Министерството, който обхваща годините от 2010 до 2014 г., обаче отчита, че частният интерес на проф. Кадурина не е деклариран, въпреки че Законът за предотвратяване на конфликт на интереси го изисква, тъй като тя е цивилен служител именно в Министерството на отбраната.

На всичките ни въпроси професор Кадурина предпочете да отговори писмено.  

„Дерма Прим МК” ООД има подновен договор с ВМА за доболнична помощ от 27.11.2014, който е валиден в момента”, пише в отговорите ѝ.

От Министерството на отбраната също не застанаха пред нашата камера. Коментираха писмено заключенията от одита си с едно изречение: „В резултат на одитните доклади след извършени проверки във Военномедицинска академия Министерството на отбраната е предприело необходимите мерки и договорът с визираната фирма не е подновен”.

Според ген. Тонев в момента „Дерма Прим” няма договор с ВМА. Настоящото ръководство на военна болница също твърди че вече не работи с „Дерма Прим”, където Кадурина е основен акционер.

„Не е нормално в извънработно време, почасово, да се ползва оборудване на болницата за частни цели. По тая логика може всеки хирург да наеме операционната за частни цели, да речем след 14:00 часа”, смята настоящият шеф ген. Петров.

Наредбите са категорични - частна дейност за доболнична помощ може да се извършва единствено на територията на т.нар. поликлиника към ВМА.

В ролята на пациенти

Влизаме в ролята на пациент, за да проверим дали наистина тази практика се случва. Делничен ден, около 15:00 часа. Пред кабинет „Кожни болести” в поликлиниката има струпване на пациенти.

След като идва моя ред, казвам, че страдам от дерматологично заболяване и че приятели са ми препоръчали клиниката. Процедурата за преглед ми е разяснена от медицинското лице. Получавам картон за консултативен преглед и касов бон.

„Дерма Прим” не упражнява дейност на територията на болницата, а всъщност излиза, че тези 80 лева, които аз съм си платил за прегледа не са отишли в касата на болницата, те отиват директно в касата на „Дерма Прим”.

След като пациентът си плати в кабинета, той е насочван за преглед в болницата на 12-ия етаж. Това правя и аз. Качвам се на 12-ия етаж.

„Тоест в кабинета се взимат парите, а горе се осъществява дейността? Това е нарушение”, казва ген. Петров.

„В медицината моралът е свързан само с всичко, което е свързано животът и здравето на пациента. Парите не са свързани с морала и ако се притежават 85% означава и друго. 85% от дейността зависи от квалификацията и нивото на този човек”, обяснява от своя страна ген. Тонев.

Трагично състояние на някои от клиниките

Някои от клиниките във Военна болница са в трагично състояние. А защо са такова положение – отговорът често е липса на пари.  

В клиниката по уши, нос, гърло във Военна болница без да имаме машина на времето попадаме с около 30 години в миналото. Тук, между другото, се оперират и поставят кохлеарните импланти на децата, които не чуват.

За този проблем ви разказахме в bTV Новините в началото на февруари. Началникът на клиниката по уши, нос, гърло многократно е настоявал за ремонт.

„Правя го непрекъснато, но оправданието до преди година беше: Да, да, добре след месец-два. Сега, може би наистина, може би и не е лъжа, казват, че няма пари”, разяснява д-р Венцислав Цветков, началник на клиника "Уши, нос и гърло", ВМА.

Настоящият шеф на болницата казва, че много от клиниките биха се наредили преди тази по дерматология и тя би била едва на девето място.

През 2008 г. ВМА купува апарат за близо 400 хиляди лева. Машината е рекламирана в сайта на болницата като лазерна система за подмладяване и третиране на бръчки, подобряване еластичността на кожата. По това време започва забавянето на плащанията към една от фирмите доставчици на импланити за деца, които не чуват, макар че здравната каса е превела парите за тези устройства в болницата.

Фирмите-дистрибутори на кохлеарни импланти обаче ще ги получат с 2-годишно закъснение. Към днешна дата повече от 30 деца чакат, за да чуят за първи път в живота си. При тези разкрития ген. Тонев заяви, че тогава не в болницата не са имали неотложни разходи за парно, ток, вода и т.н.

Сега казва, че не може да се противопоставят едни деца с други деца, „тъй като този апарат, за който вие говорите е единственият апарат, който лекува т.нар. съдови тумори при деца”.

В бизнес отношения

Междувременно в клиниката по дерматология проблемите изглеждат далеч. Тук ни посреща доктор Мария Чакърова. Друг от акционерите във фирма „Дерма Прим”. Освен нея и професор Кадурина, друг съдружник в „Дерма Прим” е д-р Айлин Шеф, началник отделение в кожната клиника към ВМА.

Ген. Стоян Тонев казва, че никога не е имал бизнес отношения с професор Кадурина. Не мога да бъда категоричен, но мисля, че не”, отговаря той на въпрос дали е участвал съвместно във фирма с нея.

Справка в делата на Софийския градски съд категорично доказва, че през 2000 г. Стоян Тонев и Мирослава Кадурина са съдружници във фирма „Дерма Прим”, като всеки от тях притежава съответно 33 и 34% от нея. Година по-късно дружеството е ликвидирано от Мирослава Кадурина. Днес в базата данни на агенцията по вписванията „Дерма Прим” съществува като регистрирана фирма за специализирана медицинска помощ със същото седалище, както в началото на новия век.

Нещо повече, сграда в идеалния център на София е собственост на съпругата на Стоян Тонев и дружество, чийто мажоритарен дял принадлежи на Мирослава Кадурина.

Броени дни, след като Стоян Тонев излиза в пенсия като ръководител на ВМА, съпругата му и синът му регистрират фирма, за която декларират непаричен капитал - части от сградата на улица „Раковски”, с придобито право за строеж в двора на имота. В историята на тази фирма фигурира името на генерал Тонев като основен притежател на дяловете в нея.

Няколко месеца по-рано е създадено дружество „Медицински център по дерматология и естетична медицина прима дерм”, в което Мирослава Кадурина притежава над 50% от дяловете. То е декларирало непаричен капитал - останалата част от имота на улица „Раковски”.

Пред bTV  Тонев отрича да има общ имот с проф. Кадурина, като отбелязва, че синът му има, но това „са две части различни в една сграда”. „Тя беше закупила два етажа от къщата, аз закупих мазето и тавана не от нея, а от човек, който преди това имаше собственост в този имот”, допълва той.

Към декември 2014 година Военномедицинска академия е със задължения от 103 милиона лева. Това я поставя на първо място в списъка на болниците с дългове в България.

Запознахме ви с фактите и констатациите в одитен доклад, засягащ работата в една от знаковите болници на България. Постарахме се да изложим всички подробности и да дадем думата на всички страни.

За около седмица получихме серия от имейли от професор Кадурина, които описват професионалната ѝ квалификация и постижения. Получихме такъв имейл и от млади лекари, които специализират при нея.

И професор Тонев, и професор Кадурина се опитаха да ни обвинят в пристрастност, в изпълнение на поръчка, в опит за очерняне. Екипът не оспорва професионализма и квалификацията на медиците от клиниката по дерматология.

В началото ви обещах да опитам да обясня едно „необяснимо бездействие”, което обаче се оказва не толкова необяснимо. Дали и проблемите в системата не могат да се обяснят по подобен начин?

  • Д-р Кадурина от ВМА обвинена в престъпление по служба
  • ВМА възстановява операциите на деца със слухови увреждания
  • Прокуратурата обвини Стоян Тонев
  • ВМА прекратява договорите си с частни фирми
  • Петър Нанев: Няма график за журналистическите разследвания
  • ВМА дължи над половин милион лева за изкуствени стави
  • Нови скандални разкрития във ВМА
  • Парламентът прие оставката на Стоян Тонев
  • Не са една и две фирмите, източващи ВМА
  • Депутати от ГЕРБ след оставката на Тонев: Всеки има право да защити името си