Може ли София да стане част от световен ислямски университет?

Чия е идеята и защо Турция е готова да го финансира?

Идеята е на един от най-популярните професори по ислям в Анкара, който се ползва с близостта на управляващите.

„В началото на тази година шефът на Дианет Мехмет Гюлмез заяви в Мека, че те имат намерение да направят световен ислямски университет, с център Истанбул и респективно в Казахстан, София и няколко богословски факултета в Германия, идеята беше да се конкурира египетския ислям”, поясни Владимир Чуков.  

Дианет е институция за вероизповеданията в Турция, създадена още през 1924 г. Бюджетът й е над 2,5 млрд. долара, поддържа над 85 хил. джамии, разполага със 150 хил. служители. Всеки месец 2,5 млн. се заделят за спонсориране на институциите и служителите на Дианета зад граница. 

„България имат наистина смазващо присъствие. Всичките 22 районни мюфтии имат по един заместник, който е служител на Дианет, Висшият духовен институт, средните училища, има служители в Главно мюфтийство, които са служители на Дианет”, казва Чуков.

Законът за вероизповеданията от 2003 г. и междудържавната спогодба от 1998 г. легализират политиката на Дианета у нас.

Достатъчна е покана от Главното мюфтийство за пребиваването на турски свещенослужители. И пак само Главното мюфтийство носи отговорност за тяхната дейност на наша територия.

Директорът на турския Дианет - проф. Мехмет Гюлмез  е популярен и сред българските мюсюлмани, защото има страница на българкки език във Фейсбук.

Тотална ли е инвазията на исляма на Балканите и в Европа, гледайте във филма на Теодора Енчева в bTV Репортерите тази вечер, веднага след новините.