Това е история за човешката воля. Тя е колкото поучителна, толкова и истинска. Това е история, за всички, които понякога не намират смелост да направят едно или друго.

Любовната история на Виктория и Захари започва на високо. Срещат се преди 20 години и веднага намират нещо общо, по което си приличат – и двамата обичат планината. Семейството на Виктория често я води на планина. Родителите на Захари пък са планински спасители.

Снимка: bTV

Почти целият живот на Захари Недялков е минал в планината, защото родителите му го качват там още като малък. Съпругата му Виктория Недялкова също е ходила в планината, пред да се запознаят.

Любовта им към планината се превръща в професия. Захари следва пътя на родителите си, а Виктория става една от първите жени планински спасители. Освен спасител Захари е и еколог, работи в Екологичната станция на връх Мусала. Близо 7 години след планината в живота им се появява и втората им любов - тяхната дъщеря Криси.

Снимка: bTV

Малката Криси е родена със спина бифида  или неоформен гръбначен стълб. Но след първоначалния шок, който преживяват родители, че тя има двигателни проблеми, идва и друга диагноза – хидроцефалия, или натрупване на гръбначна течност в мозъка. След раждането й се намира само един лекар , който вдъхва малко надежда на семейството и се наема да извърши животоспасяващи операции на Криси.

Криси показва силната си воля за живот още от бебе. В повечето случаи спина бифида води до пълно обездвижване. А Криси ходи с патерици.

Снимка: bTV

Първия път я срещнахме на едно много специално за семейството място  - връх Мусала. Всяка година това малко момиче с огромно сърце и мечти големи колкото Мусала се качва на планината.

Снимка: bTV

И днес идеята да зарадват детето си се превръща в по-мащабна мисия – да  видят усмивката на повече деца в неравностойно положение. Захари и Виктория се запознават със свой съмишленик - Николай. Преди време му помагат да сбъдне мечтата на свой абсолютно обездвижен приятел - мечтата да стигне до най-високото място в България.

Снимка: bTV

Тръгваме с тях да осъществим още една детска мечта. Тази на Йоана. Тя е на 16 . Преди 2 години животът й се преобръща. Дотогава Йоана е активен спортист. Тренира ски бягане и биатлон, има повече от 20 медала от различни турнири. Фатално падане в училище променя всичко – тя наранява гръбнака си. Следват редица операции. А след това се сблъскват с още едно препятствие – откриват и при нея заболяването спина бифида. Днес Йоана е в инвалидна количка. За първи път от две години ще се качи, на нейното любимо място – планината.

Вижте целия филм на Леда Цветкова във видеото: