Терен от 3 декара, точно до 64-та детска градина в „Младост” 4, е бил общинска собственост. Общината имала план да разшири детската градина върху имота, но точно преди Коледа на 2015-а градинката е реституирана заедно с още 4 парцела с обща площ над 11 декара в най-желаните за строителите части на „Младост”. 

С три документа атрактивните имоти са възстановени с решения на поземлена комисия от 1994 и 1997 година и непотърсени 20 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Искаме от Министерството на земеделието преписката за възстановяване на земята.

„Решението на Поземлена комисия Панчарево от 1994 година не базира на абсолютно никакви документи. Не беше установена преписка по възстановяване, която да доведе до издаването на това решение”, казва Спас Парапунов, ръководител на Инспектората на МЗХ.

От справката на министерството разбираме, че нито посоченият покойник, нито наследниците му, са имали земи за възстановяване - нито в „Младост”,  нито където и да било.

Тръгваме по цялата верига на реституцията. За едноличен наследник в документацията е посочен 48-годишният Николай Ганчев.  Откриваме родния дом на Николай в „Дианабад”.

Жена, която познава семейството му от 40 години, заяви, че е станал клошар, след като майка му и баща му са починали. 

„Събираха се от целия квартал наркоманчета. Бяха пробили тавана.  Виждаха се звездите. Те ги изгониха след това, но къде отиде, някъде в някакво село казаха, че живял във фургон”, обясни тя.

От документ става ясно, че Николай продал наследството си на Орлин Колев през октомври миналата година за 1000 лева.

61-годишният Орлин Колев се заел със задачата да изкара Николай наследник на 11-те декара в „Младост” – поне на документи.

Търсим купувача на наследството на официалния му адрес по лична карта, но вместо дом там намираме стар павилион за скара и бира. От майстора на скарата разбираме, че Орлин е „бушон” и в други афери.

Двама нотариуси провъзгласяват Орлин Колев за собственик на 5-те имота в „Младост” на базата на несъществуващите решения на поземлената комисия отпреди 20 години - нотариус Румен Димитров за три от имотите и Стилиян Тютюнджиев за другите два.

„Носи си отговорността този, който ми го представя”, категоричен е Тютюнджиев.

Подобна е тезата и на другия нотариус. „Когато пред нотариуса се представят официални документи, той се доверява на тези документи”, посочва Румен Димитров.

Орлин от скара бирата трябва да е направил сделката на живота си, като купува 11 декара в „Младост” за 1000 лева, но той не остава собственик на имотите дори един ден.

На 10 декември миналата година нотариусът прави констативен акт за градинката в „Младост” 4,  а в същи ден и час Орлин я продава на фирма „Фикс Партнърс”. Ако актовете на Орлин са направени с фалшиви документи, то бизнесмените получават имотите със законен нотариален акт и покупко-продажба от него. Така отговорността е за Орлин, а имотите  - за Христо Методиев и Славин Апостолов.

Търсим гледната точка на управителя на фирмата Христо Методиев. „Не желая да коментирам”, заяви той.

Отиваме в столичния район „Младост”, за да разберем каква е собствеността на земите. Ето какво ни казват за трите декара до 64-та детска градина.

„За него имаме акт за общинска собственост”, каза Маруся Лулева, началник  отдел „Общинска собственост"  - район Младост, Столична община.

Столична община научава от нас новината, че градинката, за която има акт за собственост, вече е частна.  Проверката им в кадастъра установява, че на 15 декември частна фирма се е вписала в кадастъра. Шокирани са, че общината е отписана, без дори да бъде уведомена.

„Трябва да има удостоверение за отписване и да ни съобщи при промените в кадастралната карта”, каза Лулева.

„Когато има промяна на собствеността Агенцията по кадастъра следва да уведомят общината. Задължително. Значи нас не са ни уведомили”, посочи Мария Недялкова - началник на отдел кадастър - район Младост.

Как Агенцията по кадастъра - институцията, чието задължение е да защитава собствеността ни, е отписала Столична община като собственик, без общината да е одобрила каквото и да било разпоредително действие с имота си?

„По принцип би било нарушение, ако те са били вписани в кадастралния регистър и ние не сме ги уведомили, че някой иска да бъде вписан в имота. Към октомври 2015-а никой не е бил вписан в кадастралния регистър”, заяви инж. Димитър Величков, началник на Кадастър София.

За да разберем каква е истината, набираме по телефона ръководителя на районната кадастрална служба Мария Недялкова.  

„Всички актове за общинска собственост са предоставени за вписване в имотите. Това е първото нещо.  Второ, всеки един акт за общинска собственост, който е създаден след създаването на кадастралната карта,  ние сме предоставили тази информация. Ние по закон сме длъжни да предоставим тази информация още при създаването на кадастралната карта. Дори да не е вписан имотът, то няма как да бъде имот без собственик. Както виждате, имотът си е имал собственик. Това, че не е вписан имотът в кадастралния регистър, не означава, че той няма собственик”, подчерта Недялкова.

Началникът на софийския кадастър ни показва още документи, според него издадени от Столична община,  които агенцията е приела, за да впише новите собственици на градинката в „Младост” 4. Правим справка в общината издала ли е подобни документи наистина.

„Удостоверение номер 1135 в момента го виждам, което е издадено на 28 декември 1995 година. Издадено е на наследниците на Михаил Спасов”, казва Недялкова.

По-късно от район „Младост” потвърдиха от bTV, че удостоверението, прието от кадастъра, е фалшиво и изпратиха документ със същия входящ номер, издаден на друго лице за друга земя.

“Абсолютен фалшификат е това нещо”, убедена е Мария Недялкова.

На въпрос как гарантират, че не се злоупотребява, шефът на софийския кадастър казва, че нямат задължението да гарантират.

„Ние не сме органът, който ще каже дали въпросният печат е фалшив или не. При положение, че в имота никой не е бил вписан, просто колегите не са се усъмнили, че може да има някакъв проблем”, допълва инж. Величков.

Шефът на софийския кадастър е убеден, че няма нищо нередно в това да приемеш за факт, че терен на стойност около 1 милион лева, на метри от метростанция и от Бизнес парка, е ничий. 

Адвокат Драгомир Димитров и бивш юрист на поземлената комисия в „Овча купел”. Сега защитава измамени жертви на имотната мафия. Той напомня на държавните и общинските служители, че връщането на земи с решения от 90-те в наши дни е не просто странно, но и проява на безстопанственост.

„Ако аз бях общински или държавен служител, аз щях да заведа дело срещу това лице, защото той е загубил имота си по давност”, заяви Димитров. 

Другият придобит от същата верига хора имот се намира в „Младост” 2. Не просто са фалшиви документите, с които е възстановен, но е върнат е с решение на поземлена комисия Панчарево, а теренът се намира в юрисдикцията на друга комисия.

„Това удостоверение в общинска служба „Земеделие” - Панчарево фигурира във входящия регистър, но е посочено, че става въпрос за имот в Горубляне”, уточни Спас Парапунов.

„Не може панчаревска поземлена комисия да връща имот, който е дървенишко землище, а там действа поземлена комисия „ Овча Купел”, посочва Маруся Лулева.

На базата на тези документи в края на 2015 година Столична община район „Младост” издава истински декларации, с които съдейства за придобиването на терена в „Младост” 2. Случайно или не” този общински терен не е актуван, което помага за измамата.

По думите на Лулева не е имало акт за общинска собственост. Бил е извън регулация и по тази причина не е бил актуван, допълва тя.

„Ние постепенно съставяме актове, просто там не сме стигнали, за да го съставим. Не е нарочно”, уверява тя.

За три месеца неактуваният от общината терен е преминал през 4 ръце и от бедния Николай, през Орлин от скара бирата, вече е в ръцете на една от най-големите компании за имоти в България.

Само за три месеца посредниците от „Фикс партнърс” са успели да издействат от общината и виза за строеж, преди да продадат терена на инвеститор.  

Останалите терени, придобити от същата верига от хора по същата схема, все още не е продадена на краен клиент. 

Най-прясно придобитите три терена се намират в квартал „Полигона”. В общината ни казват, че са собственост на Министерството на отбраната.

Екипът на bTV пробва да снима един от приватизираните имоти, граничещ с работещо военно поделение. Военните уставно и категорично ни забраняват да снимаме военната база, но четири месеца по-рано са пропуснали да забележат, че някой е откраднал земята им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!