Калоян живее точно срещу детска градина „Зорница“ – единствената в квартал Горна баня. Момчето фигурира в общинската системата за прием в детските заведения почти от раждането си.

„Калоян е роден на 5 октомври 2015 г., а аз съм го записала 2016 февруари месец. Първата година 2016 г. Калоян не се класира, в смисъл не беше приет. Той съществуваше в списъците, пак с максимален брой точки за деца, които са здрави”, разказва майката Невена Кабанова.

Богомил също е роден през 2015 г. и също е от Горна баня. Също като Калоян не е приет в единствената детска градина в квартала. Успял да влезе във Владая.

Снимка: bTV

Родителите му са с постоянен адрес в Горна баня и работят пак там. „Бяхме на второ място и двата пъти. До последния ден, в който заключват системата. Когато отключиха системата се оказа, че не сме на второ място”, обяснява бащата Юрий Станимиров.

За да го водят и взимат от градина родителите му си купили кола. Единствената причина да напускат квартала е само, за да водят детето на градина.

„Сутрин на отиване – добре. От порядъка на 25 минути отиват. Но хваща пернишкия трафик и прибирането е… Това е сутринта, после… сложната работа продължава, защото детето, за да се прибере, аз съм на работа от 4 и половина. Трябва да го прибера преди 4 и половина. Оставям го при жена ми в офиса. То седи на работа до 6 и половина”, разказва Станимиров.

Случаи като този озадачават Невена Кабанова, която живее точно срещу градината: „Всички мои познати ми казват „Ами, детето ми не влезе”. И аз започнах да си задавам въпроса защо децата им не влизат”?

Така Невена започнала да следи списъците на класираните и некласираните деца в яслените групи. Сметките й показват, че се губят около 15 обявени места, които не са заети от чакащи деца в общинската система за прием.

„В случая това са децата от първо класиране. Второ класиране – това са обявените места за детската ясла. 5 места са обявени по общ ред 2016 година, 13 места са обявени, като 10 места са за общия ред. И тук никой не е класиран. Умишлено го проследих това нещо, остават тези списъци”, обяснява тя.

Невена описва наблюденията си и ги изпраща като сигнал до общината: „Събра се, дойде експерт от Столична община, но за съжаление просто останах глас в пустиня”.

Снимка: bTV

В края на лятото в общината постъпва и друг сигнал, този път от три бивши служителки на детската градина под ръководството на Мариана Иванова.  

„В четвъртък беше приемният ден на директорката и идваха най-различни хора. То беше митинг пред вратата. Чакаха хората с часове да влязат, да ги приеме директорката и то всичко се касаеше за приема”, спомня си бившата зам.-директорка Петя Георгиева.

В сигнала до общината Георгиева и бившите й колеги се оплакват от унизително отношение, нарушение на трудовите им права и финансовата дисциплина: „Tрябваше да събирам пари за плуването на ръка. Нямах никакви документи, които да издавам на родителите… И за детски спорт, който беше спечелен по проект, там също се събираха по 5 лева на дете за детски спорт. И се събираха на ръка, за което също нямах никакви документи, изисках и ми донесоха едни касови… то не е касова бележка, ами всъщност от тези… платежните. И там пишех, примерно, месец еди-кой си”.

Снимка: bTV

Жулиета Личева е изпълнявала длъжностите на завеждащ административната служба и касиер. Твърди, че е получавала бонус, част от който е връщала на директорката под принуда: „Когато се изплащаха заплатите, счетоводителят изчисляваше точно колко са осигуровките и част от разликата бяхме принудени да ги даваме на Иванова в пликчета. Защото й е малка заплатата”.

Столичната община назначава 2 проверки, които откриват редица нарушения. Първата установява например, че по време на отпуск по болест Иванова се е включила в зелено училище в Сандански. За провеждане на извънкласни дейности по плуване, не са сключени договори.

Събраните такси от родителите в размер на над 3 000 лева не са внесени в касата на детската градина и не са отразени в счетоводните регистри. Втората проверка установява нерегламентиран прием на 24 деца, за които няма направени кандидатури от родителите в системата за прием.

„Последните години не сме имали друг случай толкова системно нарушаване на общински регламенти в различни техни части. Почти няма някакъв регламент, който да не е нарушен, ние няма как да не адресираме този вид поведение”, коментира зам.-кметът Тодор Чобанов.

Директорката отхвърля обвиненията – включването в зеленото училище по време на отпуск по болест е с разрешение на лекаря, а плуването е организирано заради „огромното желание на родителите” със сключено споразумение. В края на миналата година Мариана Иванова е уволнена.

„Да, констатирани са дребни пропуски, които моментално се отстраняват, не са фатални. Единственото за мен най-важно нарушение, което са констатирали според тях, това е нерегламентиран прием на 24 деца”, коментира тя.

Снимка: bTV

След като беше уволнена Мариана Иванова хвърли светлина върху приема на 24-те деца, за които според проверката на общината липсват кандидатури в общинската система: „Има една общинска квота, „общинска” за прием на деца, които ни се налагат от горе. Не само на мен, на всички колеги директори. Смело мога да го твърдя. Като тези деца ни се спускат или по телефона, или с бележки, или със есемеси”.

„Обади се, кметът те търси. Не е за дете при теб". Това съдържа един от есемесите. Име на дете и ЕГН пък е есемес, изпратен от районния кмет на „Овча купел” Христина Семерджиева. Уволнената директорка Мариана Иванова твърди, че преди съобщението е имало и разговор.

„Иванова, виж какво, направи нещо за това детенце – кое дете, изпратете ми го на есемес. И след разговора е името на детето и ЕГН. Май-юни, около генералното класиране, тогава се случват нещата”, описва схемата тя.

Снимка: bTV

По думите на Иванова есемесите са изпращани от номерата на общински чиновници. Кметът на район „Овча купел” пък е изпратила съобщение с текст: „Божидар… ако е възможно. Хубав ден!”. „Искала съм някаква справка. Ако е възможно. Защото аз нямам достъп до системата на г-жа Иванова”, отговаря Христина Семерджиева.

Семерджиева не помни кой е Божидар и каква е справката, която е поискала през 2016 г.: „Това е втълпяване и манипулация. Няма доказателство (…) Ако аз съм Ви натискала трябва да Ви хвана ръката и да ви накарам насила да вкарате някой в системата”.

Столичната община също отхвърля обвиненията и ги определя като защитна реакция.

„Никога не е казвано, че няма есемеси, казвано е, че в хода на извършените проверки и действия в детската градина такива факти не са цитирани, не са коментирани. Тоест, когато г-жа Иванова е проверявана, такива факти не са установени. За първи път видяхме тези съобщения в ефира на Вашата медия”, твърди Чобанов.

Директорки на други детски градини се разграничиха от твърдения на Иванова за натиск отгоре. „Направи ми впечатление тази силна амбиция на колегата да продължава този метод на обвинения, на хвърляне в публичното пространство на слухове, което смятам за недостойно и непочтено”, казва Цена Георгива от ДГ 2 „Звънче”.

Според Иванова по „втория начин” са влезли над 30 деца – баща журналист, майка пиар; баба работи в района; баба в Икономическа полиция; близки в РПУ; баща в ГДБОП; майка лекар в района, майка, баща в следствието; баща юрист са част от родителите намерили контакти.

„Това са най-често хора, които работят в структурите на Столична община, в различни институции или имат близки там”, заявява Мариана Иванова.

Две от децата, чиито имена и ЕГН-та фигурират в есемес от общински чиновник, по думите на уволнената директорка, са внучета на Бойка Маринска – депутат от Реформаторския блок и член на парламентарната комисия по образование.

Снимка: bTV

По това време партията й – Движение „България на гражданите” е част от управляващата коалиция.

Децата са преместени от 24 ДГ в Красна поляна в 164-та в Горна баня. Маринска отклони среща с екипа ни, но по телефона отрече да е използвала служебното си положение: „Аз също се чудя какъв е този есемес, при положение, че не се е налагало някой да се обажда или да праща есемес. Те си бяха в системата. Вероятно е имало места”.

Поискахме справка от общината дали децата от есемесите са приети в 164 ДГ „Зорница”. Всички 5 деца, за които проверихме, посещават детското заведение. Братче и сестриче са преместени от Красна поляна, едно дете е прието чрез общинската система, за останалите 2 липсват кандидатури за детската градина в Горна баня, въпреки това я посещават.

„Пак по правилата има един такъв момент, че само родителите могат да влизат в своя профил и да премахват кандидатури. И когато децата са приети по извънреден допълнителен прием, докато аз вкарам тези протоколи в системата, те си премахват кандидатурите, за да не висят в опашката на чакащите”, обяснява Мариана Иванова.

Оказва се, че деца на част от учителките посещават същото детско заведение – от 6 деца, едно е преместено от друго място, за всички други няма кандидатури в общинската система, но посещават градината. Едно дете не присъства и в дневника. Това сочи справка от общината. Според директорката данните са отчетени неточно.

След разразилия се скандал кметът на София назначи още една проверка, заради постъпили нови сигнали. Тя трябва също да установи има ли злоупотреба с влияние при приема на децата. Проверката е поверена на бившия топкриминалист Ботьо Ботев.

Той заяви, че ще бъде установено кой и защо е пращал текстовите съобщения. Проверката до момента е открила нова серия нарушения.

„Няколко доставки видяхме. Фрапиращо е, например, гардеробче за обувки с размери 140 на 120. Имам снимка, ако искате ще Ви я покажа, снимал съм я днес, на стойност 500 лева”, посочи Иван Танев от вътрешния контрол в СО.

Мариана Иванова е категорична: „Каквато и да е моята вина и каквито и да са моите тежки нарушения, те не отменят вината на моите работодатели”.

Всички замесени в скандала обмислят да заведат дела. А обществото в Горна баня е разделено.

„Не я защитават хората, които са влезли по втория начин, а я защитаваме хората чисто човешки. Тя първо е много добър човек, второ като ръководител е страхотен ръководител, страхотен педагог, децата много я обичат”, казва Веселина Владова, майка на дете в ДГ 164.

От Инициативен комитет Горна Баня пък настояват да се стигне докрай в разследването.

Той настоява да се дава допълнителна точка за хората от квартала, да се регулират предимствата на деца с протоколи за заболявания и да се увеличи гражданският контрол в Обществените съвети към детските градини. От общината обмислят още от следващата година да въведат принцип на уседналост.

„Искам да подчертая , че и сега на територията на общината действат подобни механизми, някой директори са ги използвали. Те имат право да въвеждат такава допълнителна бонус точка, която да бъде използвана за насърчаване приема на родители от съответния район”, подчертава Тодор Чобанов.

От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система пък настояват за щателни проверки и в другите детски градини.

През 2018 г. общината започва да проектира втора детска градина в Горна баня и още една в административния район „Овча купел”.

Гражданите са категорични – докато има липса на места, корупция винаги ще има.

Тази пролет малкият Калоян отново ще се бори за място в детската градина срещу дома му. Връстникът му Богомил пък засега продължава да пътува. Над 4 хиляди деца на възрастта на Калоян и Богомил в София са в същото положение и чакат за място в общинска детска ясла.

Случаят „Горна баня“ обаче хвърли сериозно съмнение върху честността на системата за прием на децата и върху авторитета на общинските институции.