Благотворителен поход в помощ на онкопациенти организират две британки в България. Жените са преборили заболяването и са решени на всичко, за да подкрепят и други с такава диагноза.

Пътищата на Джани и Сали се пресичат в дряновското село Гостилица, където се заселват със съпрузите си. Стават приятелки по съдба - имат рак. Въпреки че вече са здрави, още говорят за стреса, причинен от болестта.

„Аз се чудех как се справят другите хора в подобна ситуация, защото в Шотландия имаме силна емоционална и психологическа подкрепа. И ние, и семействата ни, близките", казва Джани Дейвидсън.

Жените правят асоциация в помощ на онкоболни. "Джан се лекува във Великобритания, аз се лекувах тук. Но мисля, че борбата с рака трябва да е обща”, казва Сали Рикард.

Асоциацията набира пари за Института за изследване на рака. Скоро ще има благотворителен поход, при който онкоболни и техни приятели ще изминат заедно 23 километра в покрайнините на Дряново.

„Идеята е фантастична. Двете момичета, които са преборили рака, се опитват да приобщят и говорят по темата с хора, изпаднали в подобна на тяхната ситуация”, казва Кейн, съпругът на Джани. Походът ще бъде на 4 май, а заявки за него вече валят и от чужбина.