Над 30 хиляди подписа е събрал инициативният комитет, който предлага да бъдат наградени граничните полицаи, които бяха на смяна на границата край Средец, когато мигрант от Афганистан беше прострелян смъртоносно.

Подписката беше внесена в Министерския съвет преди началото на правителственото заседание. Какво ще последва, ще реши правителството.

„Докарахме се до такова състояние, че вместо полицията и армията да пазят народа си, е обратното - ето сега виждат - народът се е вдигнал да пази полицията”, заяви арх. Миломир Богданов.

„Аз досега не съм чул да има такова производство срещу човек, преминал нелегално границата ни, има хора, които са с терористични наклонности, как така не е повдигнато обвинение срещу нито един от тях”, коментира юристът Стефан Стойков.

„Аз казах, че нашите служители граничарите са проявили смелост и са се справили добре, но при положение имаме загубен човешки живот мисля, че внимателно трябва да обмислим това решение”, заяви министър Румяна Бъчварова.

След инцидента край Средец от 15 октомври, при който трима гранични полицаи влязоха в сблъсък с голяма група нелегални имигранти Божидар Димитров инициира подписка с искане те да бъдат наградени. При инцидента загина един чужденец, все още тече разследване дали той е убит от рикушет, както твърди „Гранична полиция”.

”Инициирах тази петиция още на следващия ден след случилото се в Средец, защото аз и група интелектуалци от един приятелски кръг, между които са и тези, които днес ще я внесат в Министерски съвет, решихме, че този граничар ще бъде репресиран, изхождайки от два подобни случая в близките години”, посочи проф. Димитров, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите му хората, срещу които е стрелял предупредително граничният полицай край Средец, не са мигранти или бежанци, защото те не са поискали нито един от двата статута, които се полагат в такива случаи.

„Човек, който иска да получи статут на бежанец или имигрант, в момента, в който премине дори незаконно българската граница, което те са направили, се предава на първия полицейски патрул, който срещне или отива в първото село и се предава на кмета. Те не са направили това, а са се забили навътре в България. По този начин те напълно покриват съдържанието на един друг статут – на бандитско формирование, което се движи из България и обира старците, които и без това са малко вече по странджанските села и продължава да се забива навътре в територията на България”, коментира проф. Димитров.