Дали боядисването на паметници е политически протест, гарантиран на всеки български гражданин от Закона, или е агресивен, пропаганден и популистки акт? За това спориха в студиото на bTV Асен Генов от „Протестна мрежа” и Мирослава Кортенска от партията на Николай Бареков.

Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за изписаните на скулптурната композиция пред централата на БСП в София "БКП - позор". Според съдия Мирослава Тодорова нямало събрани доказателства, че именно те двамата са изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още 4-ма души. Според съда изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с използване на художествени средства.

„Обвинението беше слабо. Правото ми на политически протест е гарантирано”, заяви Генов. Той за пореден път отказа да каже дали е изрисувал паметника, но подчерта, че и да бил той, пак щял да бъде оправдан. След това двамата с Кортенска се впуснаха в лют спор на висок тон на тема кое е изкуство и кое-не, кой от двамата се е реализирал, и завърши с вадене на кирливи ризи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!