Тази седмица големият Борис Гуджунов навърши 73 години. Той посрещна рождения си ден в болница в тежко състояние.

„Последен стадий е на сърдечна недостатъчност, което означава, че след това друг стадий няма. Освен това бъбреците също отказват. В момента сме на системи, които единствено те го държат жив”, обясни синът му Кристиян Гуджунов.

„Аз съм изгубил всякаква надежда, въпреки че пеех песента „Надежда”. Аз загивам!” - Тези думи на певеца от преди повече от половин година, развълнуваха цялата страна. Още тогава той разказа, че е тежко болен и получава единствено пенсия за инвалидност от 220 лева, но не и такава за прослужени години.

Защото социалистическата Концертна дирекция не му е отчитала удръжките и осигуровките от хонорари. В подобна ситуация като него са още много изпълнители от същото поколение.

След изповедта на легендарният изпълнител, министърът на културата Вежди Рашидов, обеща от началото на 2015 година, Гуджунов да получи пожизнена награда от 700 лева месечно за заслуги в областта на културата.

„Нали се сещате като интелигентни хора, че тази пенсия не е в джоба ми, не бъркам и не я давам веднага, трябват законови промени. Назначил съм ведомствена комисия, до края на декември трябва да бъде прието”, обясни тогава той.

След случая с Борис Гуджунов, държавата инициира законодателни промени. Беше приета специална наредба към Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава. Министерството на културата създаде комисия, която да определи кой колко заслужава.

Вече трети месец комисията не е взела решение кои да са първите наградени. Дали сред тях е Гуджунов, също не е ясно.

Днес синът на естрадния изпълнител разказва, че баща му си отива разочарован от неизпълненото обещание на държавата: „В началото имаше надежда, но вече мисля, че това за мен е прах в очите, хвърлен от г-н Вежди Рашидов, за съжаление. И за мен това е гавра с името на баща ми, с неговото състояние като цяло. И не само неговото, както и на останалите десет човека, които има същия проблем с тези заслужени, но не получени пенсии. Ако не се задействат след дъжд- качулка ще станат нещата. Доколкото разбрах есента ще стане ясно, ще се събират някакви комисии... До есента няма да сме живи, говоря за него”.