Задълженията на болниците от началото на мандата на това правителство са над 500 милиона лева. Това съобщи министърът на здравеопазването д-рТаня Андреева, цитирана от БНР.

Министър Андреева обясни, че вече втора година ведомството настоява процентът от акцизите върху цигарите и алкохола, които по закон се полагат на здравеопазването, да влязат в здравната система, но той отива директно в държавния бюджет.

Ведомството на Андреева ще предложи здравнонеосигурените лица, които не са социално слаби, да се налага да платят здравните си вноски за всички години назад, ако искат да възстановят здравноосигурителните си права.

По закон сега това се прави само за три години назад. Таня Андреева отбеляза, че въпросът тепърва ще се разисква. Тя допълни, че около 150 000 са здравнонеосигурените у нас, които не са социално слаби.

Министерството на здравеопазването готви създаването на мрежа от патронажни центрове в 16 общини и в 28 области. В тях ще се проследяват хронично болните пациенти.

Посредством програма между Министерството на здравеопазването и това на образованието през есента започват да се обучават лекари-асистенти и парамедици, но до степен бакалавър, които ще работят в патронажните центрове.