Преди година bTV ви разказа историята на Христо Гешов - момчето, което случайно разбира, че носи вируса на хепатит Б, при едно от поредните си кръводарявания. Оттогава той се бори не само с болестта, но и за популяризирането на този проблем сред хората. Сега Христо организира концерти, за да събере средства за безплатни изследвания за вируса на хепатит.

В България над 450 000 души носят вируса на хепатит Б. Христо е един от малкото, които не се страхуват да заявят това открито. Научава страшната диагноза случайно, при едно от поредните си кръводарявания. Преди това дарява кръв 3 пъти.

"Когато за първи път влязох в болница, бях в шок. Не знаех какви са ми усложненията. Бях с една психическа нагласа, че аз ще съм се заразил скоро”, споделя Христо. "Часове бяха необходими на лекарите от болница "Свети Наум" в София да установят, че имам цироза на черния дроб. Това беше още по-голям шок”, допълва той.

Христо успява да намери сили и да се бори не само за себе си, но и за правата на всички носители на коварния вирус. За него ключовият момент в борбата с хепатита е знанието за болестта и начина за предпазване. Затова преди няколко месеца основава фондация "Христо Гешев". Една от първите му инициативи е да организира концерти.

Третият концерт, който Христо организира, ще бъде тази събота в читалището на Червен бряг. Следващата спирка на турнето е в Плевен. Христо ще използва събраните пари, за да организира безплатни изследвания за хепатит.