Болен мъж живее в нечовешки условия, съдбата му е в ръцете на съседи, а седемте социални структури в община Рила не могат да помогнат.

Иван е роден с детска церебрална парализа и олигофрения. До преди шест месеца е ходил сам, но след падане в банята е прикован на легло.

Снимка: bTV

„Живее буквално в мизерия, ако не са съседите, няма какво и да яде. Печка не гори… подгизнал дюшек, подгизнали завивки и чака смъртта“. Така описа живота на Иван неговата съседка Мария Ремичкова.

„Комшиите, кой каквото има – подаде. Дреха съм подавала, такива работа, храна… Мизерията е тотална“, разказа друга съседка – Ирина Иванова.

Комшиите на Иван са се обърнали за помощ към общинския съветник Николай Чифлигаров, който пък запознал кмета с проблема.

Снимка: bTV

„Получихме много обещания, прокуратура трябвало да се занимава. Научихме целия път, който трябва да се измине по неволя, но нищо не се случваше“, каза Чифлигаров.

В община Рила има седем социални структури, но те не могат да се погрижат за Иван, като посочват за това неговото несъгласие да бъде включен в социална програма.

„Ако ви предложа на вас да ви настаня някъде в социални услуги и вие откажете, какво трябва да направя?“, пита кметът на Рила – Георги Кабзималски. – И за мен е ясно, че не може да се грижи, но ние не сме институцията, която може принудително да помогне на един човек. Можем да помогнем тогава, когато човекът иска. Той си е за настаняване, първо за лечение в психиатрично заведение, ако не се подобри – за принудително настаняване, но това може да го направи само една институция (...) Обърнали сме се към прокуратурата, имаше такова искане, има постановление, с което е отказано принудителното му въдворяване“.

Снимка: bTV

Проблемът на Иван е поставен на последната за годината сесия на общинския съвет. Предложенията да му бъде отпусната парична помощ, да бъдат купени дърва или да бъде настанен веднага в социален дом обаче не са приети. Едни от тях били неизпълними, а други – неправилни, защото, оказа се, Иван живее в дома на своя роднина, която прибира пенсията му и твърди, че полага необходимите грижи.

Близките на Иван декларират, че парите се харчат специално за болния и винаги му се угажда.

Според източници на bTV обаче роднината и местен бизнесмен правят опит да получат имотите на мъжа – две къщи и две ниви, срещу това да го гледат, докато умре.

Специално създадена комисия за пореден път ще иска съгласието на Иван да получи по-добър живот. Ако отново откаже, следва второ писмо до прокуратурата. До тогава съществуването му ще продължи в студената стая и със съмнителната роднинска грижа.

Вижте повече във видеото: