„Фокусирането върху оставката на Ангел Антонов ще ни отклони от важния разговор на това уродливо явление наречено НСО. Това е една беззаконна служба, това е основният порок на НСО”, каза Бойко Ноев в студиото на „Тази сутрин”.

Вчера стана ясно, че шефът на Националната служба за охрана Ангел Антонов е подал оставка и президентът и министерският съвет са я приели.

Ноев призова президента Румен Радев да направи ревизия на службата.

„Президентът по някаква причина отхвърля отговорността си върху НСО. Каква е причината, можем само да гадаем. Той казва, че не носи отговорност за НСО. Парламентът казва, че също не носи отговорност, правителството – също. И получаваме една служба, която разполага с огромен властови ресурс. Тази безконтролност е много опасна”, категоричен е Ноев.

Според него ненаситният апетит на политическата класа „за привилегии и да бъде обгрижвана” води до злоупотреби в НСО.

„Надявам се най-после президентът да встъпи в своите пълномощия и да възложи една ревизия, но тя не трябва да бъде колко лева има от единия в другия джоб, а да възстанови как е възлагана охраната на едно или друго лице”, категоричен е Ноев.

По думите на Ноев друг порок на службата е безконтролното харчене на пари. „Бюджетът на НСО е 40 млн. лв. и са 1200 души. Отрядът за борба с тероризма има 10 пъти по-малко бюджет, това съотношение е крайно неправилно”, смята Ноев.

Той коментира също, че службата трябва да разгледа и от морална гледна точка. По думите му в НСО работят много големи професионалисти, които обаче извършват дейности на портиери, шофьори, сервитьори и камериерки.

„Когато системата е порочна, когото и да поставите за началник, той пак ще стане жертва на тези пороци. Това е неизбежно”, категоричен е Ноев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!