Половин година след тежката катастрофа в Кресненското дефиле, която за малко не го уби, алпинистът Боян Петров се върна във Военномедицинска академия. Този път не за преглед или лечение, а за да представи пред лекарите как се подготвя за нови върхове.

"Историята на един ваш пациент" - така Боян Петров започна презентацията си пред лекари и сестри от болницата, в която преди половин година беше докаран с опасност за живота, с черепно-мозъчна травма, хематом, фрактури на ребра, с белодробна контузия. На 23 август миналата година кола помете него и еколога Андрей Ковачев, докато правеха проучвания в Кресненското дефиле.

Освен, че разказа за подготовката и физическите показатели по време на изкачвания бившият пациент раздаде автографи на хора от екипа на болницата.

„Аз знаех, че ще се възстановя по някакъв начин, но не знаехме датите, не знаехме сроковете, не знаехме колко успешно ще стане. Сега тренирам по-лека версия, но постепенно започвам да си повишавам резултатите, постепенно се връща надеждата. Устремът става още по-голям, както винаги преди старта и силно се надявам, че до април месец ще успея да се възстановя, така че целта, която тази година съм си казал - Еверест, ще отида”, каза Петров пред bTV.

Той продължава с тренировките. През март му предстоят тестове в Националната спортна академия и ако резултатите му са добри се надява да направи, както казва, 1-2 осемхилядника през пролетта в Хималаите.