Повече пари за прегледи и изследвания догодина, но по-малко за болниците. Така изглежда бюджетът за здраве, който Лекарският съюз одобри на Извънредно заседание. Делегатите решиха, че ще подпишат Рамков договор с Касата, но с условия.

Депутатите дадоха възможност за предварително разпределение на 20 милиона от резерва на Касата.

По 5 милиона за прегледи и изследвания при личните лекари и специалистите, още 10 милиона за диагностика. Но болниците ще разполагат с по-малко.

„Липсата на контрол, разбира се, поставя и ясния въпрос за начина, по който функционира Касата. От начина, по който работи надзора на Касата през начина, по който се назначават директорите на районните каси”, коментира министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Според подуправителя на НЗОК д-р Динчо Генев обаче касата е „бърсалката, в която всеки може да използва и да я обвинява”, при положение, че тя просто плащала за това, за което й е наредено.

За да не завърши и следващата година на дефицит се чакат реформи. Министърът предлага здравните услуги да се разделят на базов и допълнителен пакет. В касата, обаче още не са започнали да работят по тях.

Лекарите ще подпишат рамковия договор, но с условия. Сред тях и увеличение на цените на клиничните пътеки по декомпенсиран диабет и инфекциозни болести.

„И знаете ли защо? Айде да го кажем! Няма болница в страната, която да не иска да затвори инфекциозното си отделение. То е крайно нерентабилно”, посочи шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Лекарите и Касата трябва да се споразумеят до края на годината.