Близо 1400 учители не достигат у нас почти месец преди началото на новата учебна година.

От Министерството на образованието вярват, че местата ще бъдат заети, но синдикатите са категорични, че недостигът е много по-сериозен.

Към началото на август обявените в бюрата по труда свободни места за учители са 1379.

Според синдикатите към този брой трябва да се прибавят и петте хиляди в пенсионна възраст, които всеки един момент може да престанат да работят.

„Учителската професия започва да става все по-малко мотивираща, все по-трудна, все по-стресова и все по-ниско платена, защото инфлацията въпреки всичко си я има в страната, а учителската заплата си остава така като най-ниска към бранш, който е квалифициран”, посочи Юлиян Петров - председател на синдикат "Образование" в КТ Подкрепа.

Математика, информационни технологии и чужди езици - традиционно това са най-търсените специалности. Проблемите са по-сериозни в малките населени места, където и кандидатите за работа са в пъти по-малко.

От образователното ведомство обясниха, че лятото е времето, в което преподаватели сменяли работните си места.

„Обикновено никога учебната година не започва без учители по дадени специалности. Точно сега е времето всеки един учител, ако е преценил да промени местоработата си, да го направи. Най-голяма възможност има както за смяна, така и за намиране на нови позиции”, посочи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

1500 лева заплата за учител и 2000 лева за директор - това е рецептата според синдикатите. Иначе учителите ще останат квалифицираните работещи бедни.

Ренета Жекова и Васил Атанасов са сред малкото млади учители в страната. В момента се подготвят по програмите на образователната фондация "Заедно в час".

Васил ще преподава на първокласници.

„Представям си едни отговорности, които всеки ден трябва да поемаме с тези деца в клас. Представям си една шумна класна стая, в която децата са наистина будни и търсят отговор на въпросите, които ги занимават всеки един ден, и си представям и нас, учителите, покрай тях, които се опитваме да им отговаряме с целия този стрес”, посочи той.

Ренета пък е в системата от 2 години и преподава български език и литература, която вярва, че държавата може да намери правилния път.

„За момента аз не съм го срещнала като цяло и именно затова дойдох тук”, уточни тя.