Начало на акцията „Шофирай отговорно и толерантно". В Пловдив за броени часове бяха проверени над 150 автомобила.

Най-честите нарушения се оказаха шофиране без предпазен колан и липса на Гражданска отговорност. Полицията отчита по-голям брой катастрофи в Пловдивска област спрямо миналата година.

„За съжаление, наблюдава се в доста голяма част от водачите агресивност, изнервеност, която я показват на пътя. Основно превишават скоростта в населените места, както и извън населените”, обобщава гл. инспектор Живко Ламбрев, Пътна полиция – Пловдив.

За да намалят стреса по пътя, доброволци раздаваха брошури с 10 прости правила как да се шофира внимателно. Интерес предизвика малка бяла антистрес топка, която получи всеки проверен.

„Преди да седнат зад волана или вече са пристигнали, да си изкарат яда от пътя на тях, а не на другите шофьори”, посъветва Костадин Кръстев, доброволец от Сружение „Отворена младеж”.

Спрените за проверка разказват, че шофирането става все по-стресово и изнервящо. „Понякога съм изтръпвал на пътя, защото всичко се случва. Особено в България, ние сме отскоро тук, живеем в Англия и там ми се струва, че е доста по-спокойно на пътя”, коментира Хари Кехайов.