В България офшорките са безсмислени, каза в предаването „120 минути” бизнесменът Красимир Стойчев по повод разкритията от „Панамските документи”. Той е първият собственик на първия български мобилен оператор, съосновател на Г-13, а от 2007 г. отново е в бизнеса с телекомуникациите.

„У нас имаме т. нар. „обратна циганска офшорка”. За да направиш офшорка, ти създаваш фирма, а в България продаваш на един циганин фирма, която има задължения и по този начин прикриваш една собственост и твоите задължения”, обясни той.

„Адски съм учуден от огромното лицемерие както на политиците, така и на медиите във връзка с „Панамските документи”. Това са факти, известни на всички от 50 години. Три четвърти от медиите публикуват на собствените си страници реклами за офшорни фирми. Ако политиците искат да спрат под някаква форма този процес, това не е чак толкова сложно”, коментира той.

„Това, че никой не иска да вземе някакви мерки, означава две неща – едното е, че офшорките за финансовия капитал са необходими, а второто е, че не е честно, но между честно и легално има огромна разлика”, заяви Стойчев.

„Голяма част от това, което излиза в „Панамските документи”, са истории отпреди 10-15 години. В момента малка част от тези неща, които са се случвали, е възможна”, каза още бизнесменът.

По думите му класиката в офшорната фирма е това, че тя разделя личността от имуществото.

Според него преди около 15 години офшорките са се ползвали, защото е бил приет закон, с който се е поощрявала чуждестранната инвестиция в България.

Той отбеляза още, че в „Панамските документи” има над 200 американски имена, които не са сред излезлите, защото не представляват интерес и не са медийно значими.