Вече бившият ректор на Медицинския университет Вихра Миланова оспори легитимността на общото събрание, което се проведе вчера и избра нов ректор, а бюлетините и протоколите мистериозно изчезнаха. 

Миланова беше подкрепена от преподаватели, медици, докторанти, от Българския лекарски съюз и неправителствени организации.

Според тях събранието е преминало с редица нарушения на правилника, което го превръща в нелегитимно. Вихра Миланова подчерта, че в съда има входирана жалба относно провеждането на общото събрание.

Според закона решението на съда трябва да бъде изчакано преди да се проведе избор на нов ректор, поясни Миланова.

Делегатите са били канени избирателно, за да гласуват дирижирано, смята директорът на „Александровска болница”, който е бил изгонен с охрана от залата.

В медицинския университет вече тече проверка на образователното министерство заради извънредното общо събрание. Комисията, назначена от Меглена Кунева, е изискала бюлетините, урните и протоколите от общото събрание. Тях обаче ги няма в ректората на университета, съобщиха за bTV от учебното заведение.

Издигнатият вчера за ректор Виктор Златков и председателят на общото събрание Генчо Начев не отговаряха на телефоните си през целия ден.

Снимка: bTV