Боевете край Стара Загора и битката за Самарското знаме преди 135 години бяха пресъздадени на поляните край мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”. През 1877 г., в разгара на Руско-турската война, боят е първият за Българското опълчение, което се превръща в ядрото на бъдещата българска армия.

Членове на Национално сдружение „Традиция” пресъздадоха сцени от битката за града, довела до пълното му опожаряване и погубването на хиляди старозагорци. Сцените се доближаваха максимално до историческата действителност, с добавка на художествени елементи за подсилване на въздействието, коментираха организаторите.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Канонадата на огневата линия включваше и отделни изстрели с автомат, които бяха произведени от професионални войници - за по-голяма автентичност на боя. Общо 4 000 халосни патрона бяха изстреляни по време на „сражението”, в което участваха и 7 топа.

Стотици старозагорци изгледаха с интерес възстановката, която се прави за втори път. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров благодари на участниците в патриотичната проява.