Български военни от контингента ни в Афганистан създадоха клип в подкрепа на болните деца, на които помага инициативата на президента „Българската Коледа”. Видеото вече има около милион гледания онлайн, но авторите му не търсят известност, а се надяват с негова помощ да се помогне на тези, които имат най-голяма нужда.

„Подобни клипове, ако стоят добри идеи зад тях, са много мощно средство за набиране на дарения. Хората обръщат внимание на тези неща – всеки живее забързано ежедневие, но когато му се представи кауза по този начин за секунда забравя за себе си и помага”, каза в студиото на „Тази събота” заснелият видеото редник Станислав Йотовски.

Той открил силата на видеото, когато негови приятели снимали завръщането му от мисия: „Беше един видеоклип, който зае част от медийното пространство, но не помогна на никого”. По-късно направил видео за дете в нужда и така били събрани пари за два курса лечение в Китай.

Видеото от Афганистан обаче е най-мащабното до момента, в него участва цялата охранителна рота от Летище Кандахар. Тя беше командвана от старши-лейтенант Славена Желязкова. „Нашата битка, колкото и сериозна да е там, не може да се сравни с битката, която имат тези деца и най-вече техните близки”, коментира тя.

Желязкова, която е първата българка на опасната позиция, смята, че раздялата с близките може би прави войниците по-чувствителни на определени теми, но освен това те са „големи хора с големи сърца”, които са се включили в инициативата по свое желание, а не по заповед.