Майка съди столичен мол за това, че не са й позволили да кърми детето си на обществено място. Охранител направил забележка на кърмачката, че притеснява другите посетители на търговския център.

Това се случва на Деница Панайотова преди половин година. „Бебчето беще много изморено и трябваше да го приспя. Седнахме на една произволна пейка, за да го приспя, към мен се приближи охранител и ме помоли да отида в специалната стаичка за майки с деца. Моето дете не се чувства комфортно там, защото е нехигиенично, мирише лошо и това всъщност е тоалетна. Не било желателно да кърмя на пейката, защото много хора биха изпитаали неудобство от мен. Аз съм била в правото си, но някой друг пък можел да не иска да вижда как аз кърмя”, разказа майката пред bTV.

След забележката майката очаквала извинение от търговския център. Началникът на охраната на търговския център обаче потвърждава, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно и гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра. 

Деница Панайотова казва, че така и не е получила такова, затова и завежда иск. „Ние имаме право да кърмим - това не е кърмачески прайд, това не е показност, това е естествено право на всяка жена, не искам да се пъчим с това, че кърмим”, споделя още майката.

„Нашата претенция е съдът да признае, че това, което се е случило, е дискриминация, да отсъди ответниците да се въздържат от подобно поведение в бъдеще, като обезщетението, за което тя претендира, е със символичен характер, тъй като целта ни е да покажем, че това е дискриминация и тя не трябва да бъде вършена по никакъв начин”, коментира адвокатът от Българския хелзински комитет Адела Качаунова.

От търговския център заявиха, че ще излязат с позиция по случая във вторник. Фирмата твърди, че подкрепя кърменето и в мола са създадени перфектни условия за майките.