Правата на ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора) в България продължават да бъдат потъпквани. Това заявиха днес съорганизаторите на София Прайд 2013 на специална пресконференция, посветена на 17 май, Международния ден срещу хомофобията и трансофобията, съобщиха от БХК.

България е на 37 позиция от 49 европейски държави по спазване на човешките права на ЛГБТ хората, според картата Rainbow Map, изготвена от международната организация ИЛГА-Европа. Картата оценява степента на развитие на човешките права в държавата на едва 18% (от възможни 100%). България не признава законово социалния пол (джендър), не защитава групата от слово на омразата, не признава еднополовите семейства, има частично прилагане на законите и политиките срещу дискриминацията и частично прилага правото на убежище на ЛГБТ лица.

Според Rainbow Map единственият показател, който държавата изпълнява изцяло, е правото на сдружаване и свобода на изразяване на хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност.

20% от ЛГБТ хората средно за Европейския съюз (в България – 26%) са се чувствали дискриминирани на работното място или при търсене на работа.

Тази година София Прайд ще премине по централните софийски улици на 22 юни, събота, под слогана "Различни хора, равни права". Началната точка и час с а в процес на уточняване с общината.

На 17 май 1990 г. Световната здравна организация премахва хомосексуалността от Международната класификация на болестите. Оттогава на тази дата, превърнала се в символ на движението за равноправие на хората с нехетеросексуална ориентация и на тяхната борба срещу предразсъдъците и дискриминацията в обществото, се отбелязва Международния ден за борба с хомофобията и трансфобията.