Никъде в законите за ДАНС и МВР не е разписана възможност служителите им да задържат граждани за целите на учение. Това посочиха от Правната програма на Българския хелзинкски комитет във връзка с многобройните информации за арести и грубо отношение в хода на тренировките на полицията и родното ФБР в центъра на София.

Правозащитниците посочват още, че даже да има правно основание за задържане по време на тренировка, има сериозни съмнения, че служителите на МВР и ДАНС са действали без писмена заповед, а освен това са нарушени куп процедурни гаранции за адекватно отношение към свои и чужди граждани – чрез достъп до правна помощ, уведомяване на близки и даже връчване на заповед за задържане и изреждане на правата, с които задържаният разполага.

„Подобни незаконни полицейски действия и бездействия влекат отговорност на България за нарушение на Член 5 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) – правото на свобода и сигурност”, посочват от БХК.

Според тях тревога будят и коментарите на ресорния министър Румяна Бъчварова, че е „нормално полицията да действа категорично, дори и по-строго”. Тези думи, според правозащитниците, са в разрез с върховенството на правото, доколкото правото на свободно придвижване е основно и подлежи на ограничаване само в строго определени със закон случаи, а не произволно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!