Българският хелзинкски комитет поиска от прокуратурата да се самосезира за действията на Динко Вълев, който се похвали пред bTV, че е задържал незаконно преминаващи имигранти. Ямболията призова доброволци да пазят границата ни, което предизвика широка обществена дискусия.

Клип, заснет с мобилния телефон на младия мъж показва как е задържал 14 души от Сирия.11 от тях са мъже. И днес твърди, че те са го нападнали: "Дали са опасни ли?Те ми скочиха на пътя да ме бият без нищо да им направя. Защо ме закачат? Никой не съм бил, посегнаха да ме ударят и се защитих, това не е бой”.

От БХК сигнализират прокуратурата заради "признанията на Вълев за извършени редица престъпления, свързани с тези граждански арести". Правозащитниците твърдят, че той "подбужда българското общество да се отнася със страх, отвращение и неприязън към бежанците и активно да ги отхвърля, но призовава това да става организирано и чрез сила".

Коментарът на Вълев: "Дигат си рейтинга край мен, аз не бях чувал за този комитет. Тях никой не ги познава, мен ме познават".

От Районната прокуратура в Средец не коментираха становището на правозащитната организация, тъй като още работели по случая. След излъчването на репортажа преди три седмици, те отказаха да се самосезират поради липса на доказателства за саморазправа.

До месец от държавното обвинение трябва да се произнесат по подадения сигнал.