Европейско гражданство за неевропейски граждани се продава в България за 150 000 британски лири, пише британският в. "Дейли телеграф", като се позовава на разследване на свой репортери под прикритие.

Схемата позволява дори на хора с криминално минало, на които е бил отказан британски паспорт, могат да се сдобият с българско гражданство съгласно схемата, твърди изданието.

Двамата му репортери са действали като представители на предполагаем индийски бизнесмен. Така те са научили, че български паспорт може да се получи законно без нуждата да се живее или работи в България, стига "кандидатите" да разполагат с необходимите средства. Тогава е достатъчно те да посетят България само за два дни, за да получат всички права на европейски граждани.

Свободно движение за всеки, който плаща

Тази схема е била въведена тихомълком само няколко седмици преди ограниченията за българи да работят в ЕС да отпаднат от 1 януари 2014 г. Предполага се, че стотици чужденци са кандидатствали за европейско гражданство според гореспоменатата схема.

Разкритията за тези "паспорти за продан" ще засилят опасенията относно имиграцията в пределите на ЕС и относно породилото полемика решение да се отменят ограниченията за българи и румънци във Великобритания, посочва "Дейли телеграф".

Британското издание решило да проведе разследването си, след като с него се свързал информатор, който им разказал за двойните стандарти при издаването на български паспорти. По-рано този месец журналистите под прикритите се свързали с няколко компании, базирани в страната и ги попитали каква е възможността да купят гражданство за богат индийски бизнесмен.

Посредниците си хвалят стоката

В статията е цитирано името на компанията „Артън Кепитъл” (Arton Capital), която имала офиси в София, Лондон и Дубай.

Вицепрезидентът на компанията Милан Керемедчиев е казал пред журналистите под прикритие: "Когато ставате български гражданин, вие имате всички права на европейски граждани. Може да живеете, учите, работите, да се установите където си искате в ЕС".

Той е допълнил, че "Когато основният кандидат получи своето българско гражданство, до три месеца децата кандидатстват и получават българско гражданство въз основа на това, че единият от родителите е българин".

Вицепрезидентът е споменал за три различни варианта за получаване на българско гражданство. Според първия, физическо лице, искащо гражданство, депозира 425 000 британски лири в българска банка. След шест месеца то получава право за временно пребиваване. След пет години то може да кандидатства за европейско гражданство и на този етап получава обратно парите си от банката.

Според втория начин кандидатът взима заем от 425 000 британски лири от българска банка и плаща на институцията около 150 000 британски лири под формата на лихви. Подобно на първия вариант, и тук кандидатът може да кандидатства за българско гражданство след пет години. Според Керемедчиев около 85 процента от кандидатите на „Артън Кепитъл” избират този вариант.

Според третия вариант кандидатите плащат около 235 000 британски лири и получават гражданство по бързата процедура за две години. Този трети вариант е въведен в края на миналата година.

Промоция за родители

Родител с няколко деца, които искат да учат в британски университети могат, по този начин да спестят голямо количество пари, казва Керемедчиев. Британски университети имат различни такси за европейски и неевропейски граждани, припомня и британският вестник.

Например, студент по предклинична медицина в Оксфорд плаща 9000 лири такса на година, ако е европейски или британски гражданин, но плаща 16 545 британски лири на година, ако не е гражданин на ЕС.

Криминално минало? Няма проблем!

Друга фирма, цитирана в статията, е "Цветкова, Бебов и партньори" (Tsvetkova, Bebov & partners). Пред журналистите под прикритие една от адвокатките във фирмата Веселка Петрова казва, че клиенти биха могли да успеят да получат европейски паспорт дори ако имат криминално минало. Представителката е подчертала, че ако човекът е бил реабилитиран, то той няма да има проблем.

В статията си британското издание изрично подчертава, че не твърди, че действията на двете фирми са незаконни или нередни, а че те просто са обяснили на репортерите под прикритие как действа българската паспортна схема. Двете фирми, действащи в България, казват, че предлагат законни услуги по предоставяне на гражданство, посочва вестникът.

"Телеграф" в последствие се е свързал и с представители на двете фирми.

Говорителят на Артън Кепитъл е казал, че България има едни от най-бавните и най-сложните процедури за имиграция и че неговата фирма улеснява процеса. Говорител на другата фирма е отново е подчертал, че при престъпление от общ характер човекът може да кандидатства за българско гражданство само ако е бил реабилитиран.